Сега четете
56 ретро коли от България и Румъния на парад в Русе

56 ретро коли от България и Румъния на парад в Русе

retro carВ категорията „Най-стар автомобил“ наградата грабна Димо Джамбазов от Бургас с френски Де Дион Бутон от 1906 г.

56 автомобила от България и Румъния се включиха във Втория парад на ретро автомобили, който се проведе в събота в Русе. Събитието бе организирано от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. То премина под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов в рамките на дванадесетото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“. Второто издание на парада е и част от кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

Участие в парада взеха автомобили и мотоциклети, създадени между 1906 и 1986 година. Включиха се собственици на класически возила от Русе, София, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново, Разград, Павликени, Велинград, Добрич, Свищов, Кубрат, Шумен и Румъния.

Преди обед в събота ретро автомобилите направиха почетна обиколка по централните улици на Русе. Официалният старт на парада беше даден на Общинския паркинг до сградата на НАП от кмета Пламен Стоилов. Той изрази радостта си от факта, че за втора поредна година събитието привлича интереса на колекционери и любители на класическите возила от България и Румъния и се утвърждава като традиция в града.

По време на тазгодишния Парад на ретро автомобили в Русе се осъществи среща на миналото и бъдещето в автомобилизма, благодарение на специалното участие на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Те представиха автомобилите на бъдещето – пощенския екологичен автомобил „Волното пате“, задвижван от електричество и електромобила, с който отборът на университета ще представи България в състезанието „Шел еко маратон“ в Лондон, Англия, през тази година.

Ретро возилата бяха оценявани от петчленно жури от експерти в областта на автомобилизма. Това бяха Дамиен Беал – ръководител „Технология на поддръжката“ в „Монтюпе“ ЕООД, Стилян Димитров от „Монтюпе“ ЕООД, доц. Асен Асенов – ръководител на катедра „Транспорт“ в РУ „Ангел Кънчев“, Пламен Панталеев -управител на „Хоби Кар“ ЕООД и Ангел Калчев – управител на „Автосервиз АБ Карс“.

Вижте и

Наградата на Кмета на Община Русе грабна Емил Неделчев от Шумен с автомобил Спартан МК2 от 1970 г. Наградата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ получи Иван Калицов с „Волга“ от 1966 г. Тя беше връчена от Ирена Петрова – директор на дирекция „Култура и образование“ в Община Русе и член на Управителния съвет на Фондацията. Цанко Александров от Велико Търново получи наградата на генералния спонсор на събитието „Монтюпе“ за автомобила си „Волво“ от 1961 г. от Дамиен Беал. В категорията „Най-стар автомобил“ наградата беше връчена на Димо Джамбазов от Бургас с френски Де Дион Бутон от 1906 г. от доц. Асен Асенов. Наградата за „Най-добре тунингован автомобил“ връчи Пламен Панталеев от „Хоби Кар“ на Юлиян Илиев от Свищов с автомобил ГАЗ 21 от 1970 г.

Призовите места в категория до 1940 г. заеха Валентин Василев от село Николово с „Мерцедес“ от 1927 г., Младен Желязков от Варна с „Москвич“ от 1938 г. и Петър Пенчев от Русе със „Ситроен“ от 1934 г. В категория от 1940 до 1960 г. се класираха Йордан Йорданов от Русе с DKW от 1957 г., Никола Манев от Велинград с мотоциклет с кош от 1943 г. и Христо Пенчев от
Габрово с мотоциклет BMW от 1958 г. При автомобилите от 1960 до 1986 г. наградите отидоха при Тодор Тодоров от Русе с „Вартбург“ от 1963 г., Кристиян Доробантеску с „фолксваген“ от 1970 година, както и Цанко Александров от Велико Търново с „Порше“.

Наградата на публиката получи Ростислав Тодоров с „Москвич“ от 1985 г. Тя му беше връчена от изпълнителния директор на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ Елена Минкова.
Генерален спонсор на Ретро парада бе „Монтюпе“ ЕООД. Събитието се реализира и с подкрепата на Община Русе, ОП „Русе арт“, СЗ “ ООРС“, ОП „Комунални дейности“, ОДМВР – Русе и няколко фирми.
За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха Габриела Йорданова, талантите от студио за поп и джаз пеене „Икономов“ Кристина Тодорова и Жулиета Иванова, танцьорите от Клуб „Танго“-София и водещата Ралица Константинова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре