Сега четете
Оркестърът за народна музика на БНР потапя първокласници в магията на фолклора

Оркестърът за народна музика на БНР потапя първокласници в магията на фолклора

Ученици от 19 СОУ “Елин Пелин” за първи път ще имат възможност да се докоснат до творческия процес на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио и неговия главен диригент Димитър Христов. Носителите на Голямата награда “Сирак Скитник” ще посрещнат първокласниците днес в 14,30 ч. в репетиционната си зала на ул. “Раковски” 108. Специални гости ще бъдат момичетата от хор “Космически гласове” с диригент

Ваня Монева. Музикантите ще потопят децата в магията на народното творчество, ще им представят различните инструменти и фолклорни области, научи ДУМА от Петя Цветанова от “Музикална къща БНР”.

Събитието е част от Образователната програма на “Музикална къща БНР”, започнала през есента на 2011 г. със Симфоничния оркестър. От началото на 2016 г. програмата обхваща и останалите радиосъстави. Интересът към инициативата и към Оркестъра за народна музика на БНР е толкова голям, че вече има записани групи за следващия сезон.

Вижте и

Димитър Христов е роден през 1976 г. в Благоевград. Той е виртуозен изпълнител на тамбура, завършил е Музикалното училище в Котел, след което АМТИИ в Пловдив с две специалности дирижиране и композиция. През годините е диригент, а по-късно и главен диригент на хора при Фолклорния ансамбъл “Тракия”, художествен ръководител е на ансамбъл “Пирин”. От 2009 г. е композитор на ДТ “Никола Вапцаров” в Благоевград. Преподава “Оркестрово дирижиране”, “Инструментознание” и “Пеене в народен хор” в АМТИИ. От края на 2011 г. Христов е диригент на Оркестъра за народна музика на БНР.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре