Сега четете
13 са кандидатите за шеф на БНР

13 са кандидатите за шеф на БНР

В Народното събрание най-сетне започнаха да събират номинации за членове на СЕМ

Приключи срокът, в който кандидатите за генерален директор на Българското национално радио можеха да подават заявления и концепции за поста. Пред Съвета за електронни медии желание да оглавят БНР са заявили 13 души. ДУМА припомня, че тригодишният мандат на сегашния директор на БНР Радослав Янкулов изтича на 26 май.

Радослав Янкулов открива Летния музикален фестивал на БНР сн. Булфото
Радослав Янкулов открива Летния музикален фестивал на БНР сн. Булфото

За мястото на Янкулов се борят двама бивши директори на радиото – Валерий Тодоров и Александър Велев. Документи е подала и бившата главна счетоводителка на медията Жени Гаджалова. Тя опита да оглави БНР и през 2013 г., но СЕМ предпочете Янкулов.

Втори опит за поста прави и Росланна Белчева, която е главен одитор на БНР. За мястото на сегашния си началник са се кандидатирали и доста кадри на радиото – сред претендентите се Христин Стрижлев от правителния съвет на медията, шефът на столичната програма “Радио София” Митко Димитров, главният продуцент на програма “Христо Ботев” Георги Василски, изпълнителният директор на радиото и бивш директор на рекламно-издателската къща в медията Михаела Божидарова.

Управленска заявка има от продуцента на спортната редакция Светослав Костов, както и от журналиста Петър Волгин, който е продуцент на предаванията “12+3” и “Нещо повече” по БНР. За поста кандидатства и уволненият от Янкулов бивш програмен директор Иво Тодоров. Бившият директор на “Хоризонт” Васил Чобанов също е подал документи, но той е сред номинациите за парламентарната квота в СЕМ.

pvolginКандидат да оглави БНР е и основателят на FM+ Петър Пунчев.
Днес техническата комисия по обработването на подадените документи започва своята работа. Неин председател е членът на СЕМ Иво Атанасов. Събеседването с кандидатите за поста ще бъде на 11, 12 и 13 май. Името на новия генерален директор ще е ясно на 20 май. Ръководителят на медията има право да я управлява два последователни мандата от по три години.

Междувременно депутатите най-сетне започнаха да придвижват въпроса с попълването на СЕМ. Трима от членовете на регулатора са с отдавна изтекли мандати – Мария Стоянова, Анна Хаджиева и Георги Лозанов. За мястото на Стоянова от президентската квота Росен Плевнелиев вече посочи говорителката на външното министерство Бетина Жотева. Назначението й обаче бе блокирано от липсващите имена от парламентарната квота. В петък бяха оповестени 6 имена, между които депутатите трябва да избират за представителството си в СЕМ.

Вижте и

АБВ застана зад кандидатурата на режисьора, сценарист и професор в НАТФИЗ Любомир Халачев. ГЕРБ подкрепят София Владимирова, която бе член на СЕМ в първия кабинет на Бойко Борисов, тя бе и пиарка на бившия външен министър на ГЕРБ Румяна Желева. Българският демократичен център номинира пиарката Розита Михайлова-Еленова. Реформаторският блок и Валери Симеонов от Патриотичния фронт са се спрели на преподавателя в НБУ и бивш член на Националния съвет за радио и телевизия Иво Драганов. Слави Бинев номинира журналиста Кин Стоянов. Васил Чобанов е предложен от гербаджията Методи Андреев и от Явор Хайтов от БДЦ.

Предстои депутатите да изслушат и гласуват в пленарна зала кои да са двамата нови членове на СЕМ.

Дата: 18.04.2016 00:01
Източник: Любословие по в.Дума – стр. 5

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре