Сега четете
Столица сме на форум за древни цивилизации и модерен туризъм

Столица сме на форум за древни цивилизации и модерен туризъм

angelkovaБългария е спечелила домакинството през тази година на Световния конгрес за древните цивилизации и модерния туризъм, който се провежда за първи път.

Това обяви в четвъртък министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на XIII-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново.

Тя поясни, че Конгресът ще се организира в партньорство със Световната организация по туризъм. „Форумът ще е от 29 ноември до 1 декември в София. Очакваме повече от 1000 души да присъстват, като и над 70 министри са заявили интерес.

Това е една страхотна възможност да представим България със своята древна култура, древна тракийска цивилизация и да покажем какво нашата култура и цивилизация е дала на света.

Разчитам на активно участие на всички кметове да дадат идеи за това какво да популяризираме на тази конференция, да представим нашите занаяти, култура и традиции, за да можем максимално да бъдем едно по-познато място в света“, каза министър Ангелкова.

Тя изтъкна, че са създадени 8 културно-исторически дестинации и Велико Търново е част от две от тях – „По пътя на столицата на столиците и градовете на българските царе и патриарси“ и „Българската архитектура и занаятчийство“. Ангелкова уточни, че предстои тези маршрути да бъдат представени с интерактивни карти и специални брошури, за да се подпомогнат допълнително усилията на общините и на туристически бранш и да се промотира съответната дестинация и културните паметници.

„Ние сме заложили тези културни паметници по предложение на всяка от общините и очакваме да бъдат двигателят на растежа за съответния район. Създадохме и онлайн регистър на туристическите атракции, който предстои със промените в Закона за туризма да бъде превърнат в Национален туристически онлайн регистър, за да може да заема още по-важно място“, коментира Николина Ангелкова.

По думите й, към момента в него има над 3000 обекта, а предложените от Велико Търново са над 40.

„Той е динамичен и продължаваме да разчитаме на активността на всички общини. Искам да благодаря на всички кметове за това, че толкова сериозно приеха тази задача, за да може да продължим да надграждаме регистъра и максимално да се възползваме от всички туристически атракции, които са заложени в него, за да градим заедно нашите приоритети.

Предстои да разработим и онлайн регистър на фестивалите и събитията в нашата страна“, добави министър Ангелкова.

Тя отбеляза, че с близо 5% повече са били туристите във Велико Търново през 2015 г в сравнение с предходната. Повече от 180 000 са били туристите, които градът е посрещнал през миналата година.

„Непрекъснатият ръст е благодарение на усилията, които местната власт и туристическия бранш полагат. Неслучайно, още със създаването на Министерство на туризма, ние определихме културно-историческия туризъм като водещ за превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и като неразделна част от масовите ни продукти – зимен и летен туризъм, заедно с Балнео и Спа туризма.

Тези първоначални стъпки, които поставихме всички заедно, вече дават своите резултати, защото все по-голяма част от туристите, които посещават България избират като причина да я посетят именно нашата култура и история. Това ни дава основание да продължим с фокуса върху културно-историческия туризъм“, отбеляза Ангелкова.

Тя увери, че се очаква значителен ръст на чуждестранни туристи през летния сезонМинистър Ангелкова посочи, че прогнозата е на база ранни записвания и чартърни полети.

Вижте и

„От Русия очакваме ръст на посетителите с 30%, а чартърите ще бъдат с над 80 на сто повече от миналата година. Много голям среден ръст на ранните записвания има от Германия. Оформя се много голям интерес и от страна на френските туристи“, обясни Ангелкова.

Министерството на туризма отчита сериозен интерес от страна на посетителите от всички европейски страни, като най- голям е ръстът на резервациите на посетителите от Израел, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Италия и Франция.

Очаква се да се запази и плавният ръст на туристите от съседни Гърция и Турция.
„Бих призовала бранша да запази отговорното си отношение и да наблегне върху качеството на предлагания продукт“, апелира министърът на туризма.

По отношение на сигурността в летните курорти, Николина Ангелкова заяви, че ведомството работи съвместно със силовите институции, за да бъде максимално ефективно в тази насока. „По време на всеки активен сезон имаме по-голямо присъствие на органите на реда в курортите.

В момента се следи ситуацията и при необходимост или заплаха от терористични атаки институциите ще реагират адекватно и ще се контролира процесът. За нас сигурността е на първо място“, сподели министърът на туризма.

Ангелкова коментира и промените в Закона за туризма, които ще бъдат разгледани на две части- за единната система за информация и за къмпингуването. Различни институции, организации и експерти са направили над 620 предложения в рамките на няколко седмици. Предстои те да бъдат обобщени, а част от тях да намерят място в нормативните актове.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре