Сега четете
ФБР платило на хакери да разкодират iPhone-а на Фарук

ФБР платило на хакери да разкодират iPhone-а на Фарук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Федералното бюро за разследванията (ФБР) може би е получило помощ при проникването в iPhone-а, използван от един от терористите от Сан Бернардино, от необичаен съюзник: професионални хакери.

Апаратът е бил разкодиран, след като хакери са показали на ФБР неизвестна досега уязвимост, пише в броя си от вторник Washington Post. След това този недостатък е бил използван в хардуер, който ФБР е използвал за отключването на iPhone 5C, използван от Саид Фарук, без да активира неговата функция за автоматично изтриване на наличната информация след 10 несполучливи въвеждания на ПИН кода, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни.  Хакерите са получили еднократно възнаграждение за информацията, пише медията, като не разкрива естеството на групировката на хакерите.

Вижте и

Сега правителството трябва да реши дали да предостави информацията за софтуерната уязвимост на Apple. Компанията вече поиска това, а институциите са задължени принципно да го направят според американския закон. Те обаче имат и вратичка, която им позволява да поискат специална комисия да разгледа всеки конкретен казус и да прецени дали информацията може да бъде разсекретена.

Представители на Apple и на ФБР не са коментирали информацията на вестника.

Материалът излиза около три седмици, след като Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че с помощта на трета страна (без да уточнява коя) успешно е получило достъп до данните на телефона, използван от терориста при смъртоносната му атака през декември в Сан Бернардино, Калифорния. Съобщението на Министерството на правосъдието бе част от съдебно дело, което бе подадено срещу Apple, за да бъде принуден производителят на iPhone да подпомогне създаването на софтуер, който да заобикаля функцията за защита на устройството.

Помощта, която ФБР е получила, идва от общност, най-често свързвана с престъпления, които самото ФБР разследва – нарушения на сигурността, предназначени за крадене на данни от личен характер или сеене на хаос в интернет. Но други, известни като „white hats“, са професионални изследователи, наети от фирми, за да търсят пропуски в тяхната мрежа, система или софтуер. Facebook, Google и Microsoft са само някои от фирмите, които са използвали такива договорки за осигуряване на сигурността за техните продукти.

Министерството на правосъдието не оповести публично невъзможността си да хакне телефона или коя е мистериозната трета страна, но е информирало членовете на Конгреса за метода. След като по-рано ФБР посочи в документи, че няма да се нуждае в края на краищата от помощта на Apple, някои материали идентифицираха Cellebrite, частна израелска компания, която е специализирана в прехвърляне или извличане на данни от телефони, като третото лице. Cellebrite отказа да коментира темата, а акциите на нейната японска компания майка Sun Corp. се изстреляха нагоре.

Източник: dnes.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре