Сега четете
Охраната на Ердоган разгони журналисти във Вашингтон

Охраната на Ердоган разгони журналисти във Вашингтон

Охраната на турския президент Реджеп Тайип Ердоган блъскала и удряла журналисти, желаещи да отразят неговата реч в института „Брукингс“ във Вашингтон, където той е на посещение. Турски журналисти заявиха, че гардовете са ги обиждали и ритали, за да не ги допуснат в залата.

Вашингтонската полиция се намесила, за да овладее сблъсъците между репортери, охранители и демонстранти.

Журналистът Адем Явуз каза, че турски служители по сигурността са се опитали да го изгонят. Журналистката Амберин Заман, бивш кореспондент в Турция на сп. „Икономист“, съобщи, че пред залата турски служители по сигурността са я нарекли „уличница на ПКК“.

Адем Арслан, журналист от новия либерален седмичник Ozgur Dusunce, разказа, че предварително се е регистрирал да присъства на речта на турския президент. Докато стоял във фоайето и говорил с Гейл Шалеф, един от директорите на института „Брукингс“, служител на Ердоган дошъл, заплашил го и се опитал да го ритне. „Гейл им каза: Той ежурналист и ние сме го поканили. Но гардовете на Ердоган отвърнаха, че не ги интересува и започнаха да ме нападат с думи и физически. Хванаха ме и ме изтласкаха извън сградата и ме откараха на другата страна на улицата“, разказа Арслан.

След това продължили да го блъскат, но в крайна сметка служителите от „Брукингс“ му казали, че ще го пуснат в отделна зала. Дори и тогава гардовете на Ердоган се опитали да го отстранят за втори път, но се намесил американски служител по сигурността, който го защитил. Арслан разказа, че хората на Ердоган му викали и обиждали, дори един от тях му казал: „Ще те убием, защото си предател“. Те мислят, че съм агент на ЦРУ, защото не подкрепям Ердоган, допълни журналистът.

Арслан е работил в медии, свързани с базирания в САЩ мюсюлмански духовник фетхуллах Гюлен, отявлен критик на Ердоган. Турското правителство обвинява Гюлен в заговор срещу Ердоган.

42-годишният Арслан е автор на хиляди статии и две книги, работил е две години като кореспондент във Вашингтон. Той каза, че по-рано бил харесван от правителството, но след като писал за корупционен казус, изпаднал в немилост и вече е считан за лош. Такава е ситуацията с турската преса сега, независимо дали в Турция или други страни, посочи Арслан.

Вижте и

Един от охранителите на Ердоган ритнал в кръста американски репортер, който се опитал за заснеме случващото се, предаде АфП.
Емре Услу, турски журналист от вестник „Заман“, който бе поставен под държавен контрол, разказа, че го ударили толкова силно в коляното, че то се разкървавило и той не могъл да присъства на събитието.

Бен Роудс, помощник съветник по националната сигурност на САЩ, коментира пред „файненшъл таймс“, че не е изцяло запознат с обстоятелствата около размириците пред „Брукингс“, но „нашата позиция по този въпрос, независимо дали става дума за САЩ, но също и в Турция, е, че ние уважаваме и подкрепяме правото да има независима журналистика“.

Преди пристигането на Ердоган пред сградата на института „Брукингс“ се събраха демонстранти, за да протестират срещу отношението на турското правителство срещу кюрдите. Те скандираха „Ердоган е главнокомандващ на ИД“ и „Турски терорист“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре