Сега четете
Стратегията на делфина, като част от живота и силата на връзките

Стратегията на делфина, като част от живота и силата на връзките

doplhinКакво си ти: шаран, акула или делфин?

Шаранът следва закона на най-малкото сьпротивление. Той е практически сляп. Който живее като шарана, не забелязва какво става около него Живее откъснат от действителността. Не обича да се самоутвърждава. Бои се да казва „не“. А за ежедневието мисли следното: „Светът е място, където цари оскъдица. Няма да играя, понеже няма да спечеля. Тръгна ли да играя, ще загубя, няма да спечеля, знам си“. Шаранът не вижда нито в близък, нито в дългосрочен план, през целия си живот се жертва. Такива са всички жертви по света.

Акулата, от своя страна, вижда наблизо, но не е наясно с дългосрочните последици. Иска винаги да изпреварва другите. Впуска се в играта печеля-губя. Не се доверява нито на себе си, нито на околните, и не вдъхва доверие у никого. За ежедневието мисли: „Светът е място на оскъдица, няма достатъчно за всички. Следователно аз ще взема своето на всяка цена“.

Има и трети начин на живот и общуване със света. Това е алтернатива за богатите духом хора, извисили се над грижата за чистото оцеляване, и  означава променена парадигма. Това е стратегия-та на делфина, който развива доверието във всички посоки: към себе си, към околните и към целия свят. Играе играта печеля-печеля. И умее да пра-ви от нищо нещо. Живее дълго, но сыцевременно е нащрек за настоящето. Делфинът мисли по следния начин: „Светът е потенциално място на изобилие. Има от всичко за всички. За да спечеля аз, не е нужно никой да загуби, освен ако сам не държи на това, но тогава това си е негов проблем“.

Вижте и

Из книгата: „Животът е приказка“ 150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките

Книгата: „Животът е приказка“ от Жаума Солер и Мария Мерсе Конангла – 150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките.
За книгата
– Учителю, какво трябва да направя, за да не се чувствам вечно недоволен и сърдит? Едни хора говорят прекалено много, други са невежи. Трети – равнодушни. Мразя лъжците и се дразня от клеветниците.
– Ами живей като цветята! – отговорил учителят.
– Какво означава да живея като цветята? – попитал ученикът.
– Погледни внимателно тези цветя – продължил учителят, сочейки туфа перуники в градината. – Те се раждат върху тор, но са чисти и ухаят. Извличат от вонящата пръст всичко полезно и здравословно за тях, но не позволяват на киселата почва да накърни свежестта на листенцата им. Редно е да се тревожиш от собствените си грехове, но не бива да допускаш чуждите пороци да те притесняват. Техните недостатъци са си техни, не твои. А след като не са твои, няма причина да се безпокоиш. Затова упражнявай умението да отхвърляш всичко лошо, идващо отвън. Това означава да живееш като цветята.
Кратки, забавни, наситени с мъдрост и емоция, историите в тази книга ще ни изправят пред основни въпроси за това как живеем, как общуваме и какъв смисъл придаваме на битието си. За да ни припомнят: животът винаги е приказка, от нас зависи каква ще е собствената ни житейска история.
За авторите
Жаума Солер и Мария Мерсе Конангла са признати експерти в областта на психологията и личностното израстване. Създатели са на концепцията за емоционална екология, както и на Института за емоционална екология, който развива и прилага идеите им. Автори са на няколко книги, които се радват на голям успех в Испания: „Емоционална екология“, „Емоционалните кризи“, „Сърце, което чувства, очи, които виждат“, „Двадесетте перли на мъдростта“, „Изживей приказката“ и др.
Любознателността и стремежът към нови познания обуславят пътешествията на авторите по целия свят. Целта им е да опознаят различни култури и традиции, да разширят хоризонтите си. Това им позволява да съчетават в едно хармонично цяло западното знание и източната мъдрост.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре