Преглед на печата 22.03.2016г.

news_pressПеевски обяви, че спира бизнеса си в България, четем на първите страници на ДУМА, 24 ЧАСА и други печатни издания. Депутатът се е решил на тази стъпка „заради необоснован натиск и негативна кампания“, обяснява МОНИТОР. „Пеевски продаде официалния си дял в „Булгартабак“ на офшорка, свързана с …. Пеевски“, пише в заглавие КАПИТАЛ DAILY. Вече над 90 процента от собствеността в холдинга е скрита зад компании с неясен собственик, отбелязва вестникът.
„В България корупция по високите етажи няма, имаме най-евтините магистрали на планетата, бием Румъния по всякакви критерии, а за лошите доклади на Брюксел за страната ни са виновни само безотговорни медии и политици. Тези и други басни и небивалици наговори вчера премиерът Бойко Борисов в пространно интервю по Нова телевизия“, пише вестник СЕГА в челния си материал.

Турският сайт Хабер Гюндже, цитиран от „24 часа“ публикува списък с имена на 143 български граждани със забрана да влизат в Турция.  Те са политици, духовници,  настоящи и бивши кметове, както и настоящи и бивши общински съветници. Сред имената са Ахмед Доган, Делян Пеевски, Юнал Лютви, Осман Октай, Емел Етем, Мехмед Дикме, Четин Казак, бургаските политици Несрин Узун и Дурхан Мустафа, както и бившият мюфтия Недим Генджев.  Списъкът, който пусна турският сайт Хабер Гюндже с имена на 143 български граждани със забрана да влизат в Турция, е абсолютно фалшив. Това обясни пред „24 часа“ лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който според опозиционната медия е също със забрана да влиза в страната. „В списъка има и починали хора. Той е подхърлян от миналата година в Турция, но е фалшив“, категоричен е Исмаилов.

Трима висши чиновници ще загубят постовете си, а Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ ще бъде закрита, пише СТАНДАРТ. До дни ще бъде уволнен и шефът на управителния съвет на компанията Асен Антов и двамата му заместници. Причината са търговете за строителство на отсечки от магистрала „Хемус“, спрени от премиера. Двете поръчки са оскъпени с общо 150-200 милиона лева.

Социалното ведомство е отделило 720 000 лева за десет луксозни автомобила. С тях ще се возят служителите на ведомството, но не и министърът, информира „Всеки ден“. Новите возила трябва да заменят купените през 2009-а година. Според детайлите на обществената поръчка само няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената. Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. А двете компании-фаворит в момента се разследват в САЩ и Европа за вредните емисии, отделяни от техните двигатели. От министерство обаче държат да купят кола автоматик с 6-степенна скоростна кутия, четири по четири и задължително черен металик. Кандидат-доставчиците получават допълнителни точки при система за разпознаване умората на водача, фарове би ксенон и старт-стоп система.

Половината от сиренето и кашкавала на пазара са имитации. В тях има много малко мляко и предимно растителни мазнини, твърди ТРУД, като цитира председателя на Асоциацията на млекопроизводителите в България Димитър Зоров. Бизнесът предлага у нас да се забрани производството на имитиращи продукти, а сиренето и кашкавалът да се правят само от мляко, допълва вестникът.  Фирми препакетират гауда и евтини сирена от Европа, които предлагат за български кашкавал, обясни още Зоров. Това е стока, която няма къде да се продаде в Европа защото е с ниско качество или липсва пазар за нея заради руското ембарго. За да я изхвърлят, чуждите компании трябва да платят на екарисажи, затова предпочитат да я продадат на външни пазари.

2015 година е била най-силната на пазара на труда от началото на кризата, сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от 24 ЧАСА. Броят на заетите се е увеличил с над 50 хиляди през миналата година, а коефициентът на заетост се е покачил с 1,1 на сто до 49,1 на сто от хората на възраст над 15 години, сочи вестникът във водещия си материал.

Коментирайте първи тази публикация на "Преглед на печата 22.03.2016г."

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*