Сега четете
Преглед на печата 21.03.2016

Преглед на печата 21.03.2016

„Данъчното бреме у нас е с 40% по-тежко в сравнение със САЩ” е  водещo заглавиe на в. “Сега”
Общата данъчна тежест в ЕС е с над 50% по-висока, отколкото в САЩ, и това е една от основните причини за изоставането на европейската икономика. Специално в България данъчното бреме е малко под средното за ЕС, но в сравнение със САЩ е с 40% по-тежко. Това разкрива „Барометър за реформи“ – новото проучване на Конфедерацията на европейския бизнес BUSINESSEUROPE. Основният извод в него е, че страните от Евросъюза трябва да правят реформи и да се откажат от неразумното харчене, вместо да се опитват да запълват бюджетните пробойни с вдигане на данъци.

България страда от типичните за Стария континент проблеми, заради които ЕС губи състезанието с другите големи икономики и най-вече със САЩ. Това са значително по-високите данъци и осигуровки, огромните и растящи социални разходи и застаряването на населението, става ясно от доклада на BUSINESSEUROPE. Той откроява още един фактор, който дърпа назад европейския бизнес – скъпата енергия.

Прочети още от статията на в. “Сега”

“По-бедни сме от туземци на остров”, извежда  на първа страница  в. “Стандарт”

Българите от най-бедния регион у нас – Северозападна България, живеят по-зле от туземците на остров Майот. Това сочат данните на Евростат за 2014 г. Според тях във Видинско брутният вътрешен продукт на човек от населението е само 8200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС. А на остров Майот, който се намира в Индийския океан и е отвъдморска територия на Франция, стандартът е 31% от този в Евросъюза.

Като цяло животът в България е под средното ниво в общността – едва 47%. Но в София хората са два пъти по-добре в сравнение с останалите части на страната. Средният размер на БВП на човек в ЕС, след като се отчете и нивото на цените в съответната държава, е 27 500 евро. Докато в България е само 12800 евро.

Прочети още от в. “Стандарт”

“Третият лъч на метрото задръства София на още 3 места“ четем на първа страница на в. “Труд”

Нови тапи очакват столичани от новата седмица. Строежът на третия лъч на метрото блокира още три централни участъка в София – бул. „Гоце Делчев“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Житница“. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Би Ти Ви.

Част от бул. „Гоце Делчев“ се затваря още във вторник. Ремонтните дейности там ще продължат 7 месеца. Освен изграждането на подземната железница, ще се работи и върху строежа на кръстовище на две нива.

Улица „Житница“ е втората проблемна зона. Тя се затваря в сряда и ремонтните дейности там ще продължат 14 месеца. Фандъкова призна, че строежът ще причини неудобство за преминаващите, но още по-трудно ще е за живеещите покрай нея. За 14 месеца се затварят и два участъка по ключовия бул. „Патриарх Евтимий“.

Прочети още от в. “Труд”

„Столичната община се връща в чистенето на града“, четем на първа страница в. “Капитал Daily”
Софийската община реши постепенно да изземе почистването на града от частните фирми и да ги даде на свое дружество. Общинското предприятие „Чистота-Искър“ от началото на април ще поеме почистването на кварталите „Красна поляна“ и „Красно село“, стана ясно на последното заседание на Столичния общински съвет. После решението може да се разпростре и до големите квартали „Младост“ и „Люлин“, „Триадица“, „Овча купел“ и „Витоша“ – въпреки че през февруари общината вече пусна предварителна заявка за обществена поръчка за 80 млн. лв. за четири години, тя може да се откаже от търга и да даде чистенето отново на своята фирма.

Решението идва след като няма и преди година всички други квартали бяха разпределени с договори за следващите пет години. Почти всички поръчки бяха взети от фирми на „Титан АС“ на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Те, заедно със завърналия се в бизнеса с боклука Румен Гайтански-Вълка, чистят почти всички големи градове на страната.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„С 27 кила злато и плик с диаманти избягаха в чужбина обирджиите от ЦУМ“, четем на първа страница на в. „24 часа“
Двамата обирджии, които извършиха най-големия грабеж на злато у нас в последните повече от 15 години, като задигнаха 30 килограма накити от ЦУМ, са избягали от страната, преди да бъдат вкарани в затвора за 14 години, разкри проверка на “24 часа”.

Осъдените престъпници, които извършиха дръзкия обир маскирани като полицаи през 2003 г., успяха да скрият 27 килограма от ценната плячка, която към момента се оценява на над 1 млн. и 300 хил. лв. Тодор Мирчев и Николай Видолов са се измъкнали от страната и с торбичка с шлифовани диаманти, задигнати при същия грабеж в центъра на София, установи разследването ни, след като за първи път на репортер на в. “24 часа” бе разрешено да се запознае с пълните материали по приключилото вече дело.

Прочети още от в. „24 часа“

“100% лихва за бърз заем от нелегални кредитори” четем във в. “Монитор”
Нелегални кредитори, представящи се като собственици на фирми за бързи заеми, прибират 100% лихва. Те с лекота отпускат бърз кредит от 1000 лв. и след 6 месеца искат да върнеш близо 2 бона. Иначе промотират офертите си с „примамлива“ лихва от 15% месечно. Бонусът към тях е, че можете да върнете предсрочно заема, без никакви наказателни лихви и допълнителни такси.

Други лихвари пък дават определени суми, но само за 2 месеца, като условието е да се върне цялата сума плюс 50% отгоре. Тоест 1000 лева дълг автоматично стават 1500 и то само за 60 дни. Това показа проучване на „Монитор“ за офертите, на които се натъкват финансово закъсалите българи по спирките, улични стълбове и в интернет.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„“София Тех парк“ кани наематели“, пише в. “Капитал Daily”
Построеният в края на миналата година „София Тех парк“ е готов с офертата си за наем на пространство в инкубатора към фондове, организации и стартиращи компании и вероятно април ще е почти запълнен. Още тази седмица част от компаниите ще получат оферти за договори за наем. Съветът на директорите на държавното дружество, който миналата седмица претърпя промени в състава, вече е гласувал примерните споразумения.

Първо, идеята беше да се организира състезание за международен опитен оператор на инкубатора, който да подбере компаниите и организациите, които да го обитават. Обявяването на конкурса обаче се забави, техпаркът стоеше празен и сега се минава на междинен вариант – договори за наем с подходящи наематели, а след време може отново да се пристъпи към търсене на външен мениджър на пространството.

Прочети още от в “ Капитал Daily”

„Ако политическата класа е решила да краде, никакъв закон не може да я спре“, пише в. “Сега”
Бежанската вълна оголи една от „склерозите“ на европейския социален модел – държавата на благоденствието, която гарантира страшно много неща на страшно много хора и това я прави много уязвима, обяснява икономистът Георги Ганев.

– Д-р Ганев, 2015 г. се оказа изненадващо добра за българската икономика – 3% ръст, седми най-добър резултат в ЕС. На какво се дължи този неочакван успех и има ли шанс той да се повтори през 2015 г.?

– Да, данните за миналата година, особено за последното тримесечие, са много хубави – и инвестициите са дръпнали, и потреблението се качва, и износът расте по-бързо от вноса. Една лоша новина няма. Само че това до голяма степен се дължи на конюнктурата.

Прочети още от в. “Сега”

“Нов скандал с цената на парното” пише в. „Труд“
Предложеното от Комисията по енергийно и водно регулиране намаление от 3% в цената на парното, при поевтиняване на природния газ с 23 на сто изкарва на протест десетки недоволни граждани, обяви пред „Труд“ Цветанка Цанева, която е от организаторите на протеста.

„КЕВР предложи смешните 3% поевтиняване на парното от 1 април, а цената на природния газ, който е основен разход на „Топлофикация София“ се намалява с 23%. Ние ще настояваме цената на тлоплоенергията да се намали поне с 15%. На 24 март от 10 ч. КЕВР ще има заседание и ще решава за новата цена на парното. Няма обществено обсъждане както е по закон и нас не ни допускат до заседанието. Затова ще се съберем пред сградата. Обмисляме и голям протест на 30 март“, обясни Цанева.

Вижте и

Прочети още от в. „Труд“

“Изнасяме с 1 млрд. киловатчаса по-малко ток“, четем във в. “Монитор”
Икономиката губи 70-100 млн. лв. приходи
Износът на ток от България се срина. За година той е намалял с над 1 млрд. киловатчаса, или наполовина. От това икономиката ни до момента губи суми от порядъка на 70-100 млн. лв.

Според данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от началото на годината до сега от страната са експортирани 1,064 млрд. киловатчаса електроенергия при 2,122 млрд. лв. за същия период на миналата година. Причината за близо 50-процентния срив е в липсата на пазар, обясни Митю Христозов от Централното диспечерско управление, което е част от оператора. „В момента експортът е паднал до 200-300 мегавата. Основното направление, по което се изнася еленергията е Гърция, малки количества стигат и до Турция“, обясни Христозов.

Прочети още от статията на в. “Монитор”

„20% ръст на имоти, търсят сделки с тристайни“, пише в. „24 часа“
С 15 – 20% повече сделки за жилища и офиси е записала 2015 г. в България, отчитат от агенциите за недвижими имоти. Данните за първите месеци на 2016 дават индикации този ръст да се запази и през тази година.

Цените на имотите в София са скочили с около 10%. Очаква се нов ценови ръст през 2016 от около 10% за столицата и 7% за по-малките градове.

Причината: ниските лихви по влоговете и добрите кредитни условия тласкат българите да влагат парите си в имоти. В сегашната банкова ситуация много дългогодишни наематели се решават да купят собствено жилище заради добрите лихви по кредитите.

От друга страна заради ниските лихви по депозити много спестители тръгват към покупка на недвижима собственост с цел инвестиция. Този сегмент също бележи ръст от 7% през 2015 г., достигайки дял от 20-25% от всички сделки с имоти в някои квартали.

Прочети още от статията на в. „24 часа“

”Икономика без правителство – мисията възможна“, пише в. “Стандарт”

Производството като цяло се разширява с 3,5% на годината. Разходите на потребителите се повишават. Безработицата стабилно намалява. Цените на жилищата скромно се подобряват. Ако съберем всичко това в едно, виждаме икономика, която се справя сравнително добре.

Това обаче е и икономика без правителство, пише още MarketWatch.

Въпросната страна е Испания. През декември хаотичните резултати от изборите я оставиха с временно правителство, докато конкуриращите се партии се чудят как да се съберат, за да сформират коалиция. Засега няма признак за успех в това отношение. Страната се носи по течението без намек за формирането на стабилна администрация в обозримо бъдеще.

Въпреки това икономиката се справя доста добре и далеч не е единствената в това отношение.

Прочети още от в. “Стандарт”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре