Сега четете
Премиерът Бойко Борисов: Ще закрием агенция заради спрените поръчки ? (видео)

Премиерът Бойко Борисов: Ще закрием агенция заради спрените поръчки ? (видео)

boiko_borisovНякоя от агенциите може да бъде закрита, а държавни служители да бъдат наказани заради спрените обществени поръчки.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисовпо Нова телевизия.

За миналата година има над 20 000 поръчки. „След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата”, посочи той. Запитан дали въпросът с „огледалото”, който му беше зададен от българите в Лондон, е причина за спирането на поръчките, Борисов отговори, че това е била капката, която му е дала ясен знак, че отстрани нещата не изглеждат така, както си мисли и понеже е човек, който като му се посочи даден проблем, може да го реши. „Не съм инатлив, за да обяснявам, че всичко е законно и точно, защото то е така направено”, добави Борисов. „Не случайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират”, поясни той. „Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита”, допълни премиерът.

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата.

„Сега има политическа воля, всички се стараят и работят много добре”, заяви Борисов.Спрях ги сега, защото сега излязоха наяве и стигнаха до мен.

От България за Турция контрабанда не се прави,  каза Бойко Борисов. „Това, което се направи срещу контрабандата в България, се оценява в цяла Европа”, категоричен беше премиерът. По думите му, приходните агенции са събрали 3 млр. лв. повече в бюджета от контрабанда. „За януари тази година бяха с 950 млн. лв. повече, отколкото месец януари миналата година. За февруари са 360 млн. лв. повече отколкото февруари миналата година”, уточни той. Борисов бе категоричен, че не обвързва Делян Пеевски с контрабандата. На въпрос достигала ли е до него информация от турските служби, че Пеевски и ДПС организират контрабанда на територията на Близкия Изток, Борисов отговори, че са коментирали тази информация. „Турските колеги прекрасно знаят, че от България за Турция контрабанда не се прави. За това отговарям аз. В същото време, особено в цигарите, вече контрабандата е под 8%, което никога не е в България”, каза още той.

Вижте и

Той разказа и как турският премиер Давутоглу му казал, че иска да види ГЕРБ и ДПС заедно в управлението, но Борисов отвърнал, че тава няма да стане, докато Делян Пеевски е в ДПС. Защото се  е създало обществено мнение срещу него, поясни Борисов.

Има две медийни групировки – на Пеевски и на Прокопиев. Когато едните хвалят някого, а другите друг, се създава впечаталение, че това са хора на съответните групировки, каза Борисов. Той обяснил това и на председателя на градския съд Калоян Топалов, с когото разговарял.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре