Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 –…
Царевица, ориз и сорго вместо хмел и мая в пивото в региона доказаха румънците
Една от бг марките бира наруши омертата 6 бранша и рекламира, че нейното пиво „не е от царевица“. Защо пък царевица, чуди се драгият зрител, а не се сеща, че даже и единствените хмелени плантации край Самоков вече ги няма, докато страната ни произвежда годишно стотици милиони литри пиво.
Индустриално-произвежданата бира в Румъния и цяла Източна Европа е чиста химия, доказаха северните ни съседи. Тя се прави чрез индустриални ензими, които помагат за по-бързото варене на пиво, но и позволяват на производителитете да използват нетрадиционни и по-евтини зърнени храни, като например царевица или немалцов ечемик. Тези ензими се използват дискретно, без знанието на потребителя и нерегулирано от власти. Интервюта с бивши служители в пивоварни и документи получени от вътрешни източници дават основание да се предположи, че всички големи мултинационални производители на бира на територията на Румъния – Хайнекен, Туболг и др., използват тези биотехнологии при нейното варене. Практиката не се ограничава само в страната, а в цяла Източна Европа.
Например, бирата тип лагер (светла) при традиционните методи се вари от 12 до 48 дни, но ензимите позволяват производство на светла бира само за няколко дни. Друг пример – традиционните бири използват малцов (частично покълнал) ечемик, който развива естествени захари. Индустриалните ензими позволяват на пивоварите да го заместят с почти кое и да е друго немалцово и обикновено по-евтино зърно, включително царевица, ориз или сорго. Крайният резултат е, че любителите на бира няма как да знаят, че тяхната източноевропейска бира с луксозен европейски етикет може да е била произведена по много различен начин от същата марка бира в друга страна.
Дата: 17.03.2016 00:01
Източник: 19 минути – стр. 11
Каква е вашата реакция?
Главен редактор на Любословие.bg. Доктор по научна специалност: 05.11.02 – Политология (Публична администрация) с тема на дисертационния труд: Комуникации в процеса на политиките (Изграждане на обществена съпричастност при стратегически публично-частни партньорства). Андрей Велчев е магистър по Политически мениджмънт и публични политики и магистър по Масови комуникации в Нов български университет. Автор е на множество публикации и интервюта, посветени на проблемите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации. Член е на Българското дружество за връзки с обществеността, Съюза на българските журналисти и International Federation of Journalists (IFJ)
Напълно е възможно. Бирата тук няма абс нищо общо с бирата в Чехия…
Статията е написана от лаик който нищо не разбира от пивоварене.Някои от нещата са верни .Като например че вместо малц се ползват непокълнало зърно и ензими. Но твърдението че бирата се варяла от 12 до 48 дни е пълна глупост. Самият процес на варенето на бирата наречен майшуване независимо какви суровини се използват трае не повече от 3 часа. Ферментацията на бирата в зависимост от вида и трае от 3-7-10 дни. След това има процес на зреене в хладилни инсталации от 10 дни до месеци в зависимост от вида на бирата.Лагер може да бъде и светла и тъмна както и ейл бирите.