Сега четете
Откриват изложба, посветена на Левски

Откриват изложба, посветена на Левски

Откриват изложба, посветена на Левски

Експозицията включва живописни, скулптурни и графични композиции, свързани с Апостола

В специална изложба в Националната художествена галерия ще бъдат представени над 80 художествени произведения и 40 документа, свързани с образа, живота и делото на Васил Левски. Част от тях са непоказвани до момента, уточняват от НХГ.

Експозицията „Левски – символ и епоха“, която се открива на 5 февруари, включва живописни, графични и скулптурни композиции. Специално внимание е отделено на сцени от народния живот. В този раздел са включени малко познати и неизвестни за широката публика до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов „Огърлица на безсмъртието“ (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно „Създаване на таен революционен комитет в Софийско“ е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите.

Вижте и

Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници като професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.

Изложбата ще бъде оживена и от изкуството на театъра чрез миниатюрата на режисьора Асен Шопов „Разпитът на Васил Левски“ с участието на актьорите: Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов. Посетителите на изложбата ще могат да видят постановката на 6 и 7, 13 и 14 февруари (събота и неделя) от 11.00 часа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре