Сега четете
Преглед на печата 26.01.2015

Преглед на печата 26.01.2015

pressВижте интересните новини от българския уеб и преса

2016-01-26 08:39:05

„24 часа“ – Евтини кредити за общини, за да правят балнеотуризъм

Екоминистерството подготвя национална програма, която ще насърчава с кредити общините да развиват находищата с минерални води, съобщи в понеделник министърът на околната среда Ивелина Василева. Оказало се, че в момента местните власти имат проблем с изграждането на инфраструктура за ползване на минералните извори за балнеотуризъм или геотермална енергия за отопление на сгради. Тъй като подобни проекти генерират приходи, те не могат да бъдат изцяло субсидирани. Затова се предвижда да бъдат подпомагани чрез т.нар. финансов инженеринг. Идеята му е да осигурява евтини кредити. При него една част е грант, който може да покрива например лихвите, а останалото е заем.

„Монитор“ – Сеч на чиновници и бонуси в министерствата

Масова сеч на чиновници и бонуси са предприели министерствата, за да успеят да влязат в бюджетните рамки през изминалата година. След искане на финансовия министър Владислав Горанов за сериозно затягане на бюджетната дисциплина навсякъде по ведомствата бе заложено орязване на харчовете за персонал с 10%. Как и доколко всяко министерство е успяло да се побере в снишения разходен таван през 2015 г. става ясно от писмените отговори на титулярите им след поставени депутатски въпроси, с които Агенция Монитор разполага. Министерствата с най-ударни съкращения с цел свиване на административните разходи са здравното и земеделското. Ръководеното от Петър Москов ведомство и структурите към него са свили щатните си бройки с 1 391. Най-голямо е било орязването на персонал в домовете за медико-социални грижи и районните здравни инспекции. В резултат е постигнато намаление на персонала е с 9%, но на разходите с едва 7 на сто. Разминаването идва заради средствата, които отишли след това за обезщетение на освободените служители. Затова пълният финансов ефект от съкращенията ще се усети през тази година, обещава Москов.

„Новинар“ – Гърция може да бъде изхвърлена от Шенген

Гърция може да бъде изгонена от безвизовото шенгенско пространство, ако не защитава адекватно външните граници на Европейския съюз. Това съобщи електронното издание „ИЮ обзървър” преди началото на срещата в Амстердам на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС, на която се обсъжда съдбата на шенгенските споразумения. „Ясно е, че ако не можем да осигурим безопасността на гръцко-турската граница, границата ще се премести в Централна Европа”, заяви австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микл-Лайтнер. Според нея твърдението, че Гърция не може да покрие изцяло морската си граница е мит, тъй като Атина притежава един от най-големите флотове в Европа. В същото време Микл-Лайтнер подчерта, че Европа се нуждае от обща гранична и брегова охрана.От своя страна Гърция отхвърли възможността да се заеме с „удавяне на жени и деца“ в Егейско море.

„Капитал Daily“ – КЗК: Делян Пеевски може да купи 50% от „Техномаркет“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката за придобиването на 50% от веригата „Техномаркет“ от депутата от ДПС Делян Пеевски. Чрез дружеството си „НСН инвестмънт“, в което държи 90%, а останалите 10% са на майка му Ирена Кръстева, политикът ще купи дела на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Цената на прехвърлянето не се посочва, а за финализирането на покупката е необходимо да падне запорът върху акциите на веригата, наложен от Софийския градски съд по искане на синдиците на КТБ.

Това е поредната сделка на Пеевски през последната половин година. През този период той купи дялове в „Булгартабак“, „Юрий Гагарин“, телевизията „Канал 3“, а най-голямата му сделка е за сградата на bTV за 25.5 млн. лв. Преди седмица договори и „Химко“ за почти 12 млн. лв. При тези покупки основният въпрос е откъде депутатът и майка му имат средства, с които да правят тези големи сделки.
Както винаги досега при искане от Пеевски, КЗК и при „Техномаркет“ се произнесе изключително скоростно – за 13 работни дни.

Вижте и

„Труд“ – Наемите в моловете – двойно по-ниски отколкото на „Витошка“

Наемите в моловете в София са близо два пъти по-ниски отколкото на най-скъпия столичен булевард „Витоша“. Това показва анализът на консултантската компания „Фортън“ за 2015 г. След стабилизирането си в средата на миналата година наемите на първокласни площи в добре работещите търговски центрове в София започнаха да се повишават. В периода октомври-декември цената им е стигнала 27 евро за кв. м. Засиленото търсене на площи за аптеки, дрогерии, магазини за органични продукти е довело до повишаване на наемите и на търговските улици в София и големите градове. На столичния бул. „Витоша“ стойността им е достигнала 46 евро на кв. м за площ между 100 и 150 кв. м. Преструктурирането на слабо представящите се молове беляза цялата 2015 г., отбелязва „Фортън“. При липсата на нови проекти наемният пазар беше движен основно от подобрения в микса от наематели на работещите центрове. В София един от двигателите на пазара беше Сити център София, където през есента на миналата година бяха подписани договори за над 2500 кв. м с големи наематели. Сред тях бяха големи вериги магазини като „Спорт Депо“, CCC, PM и развлекателният център Капела плей.

„БГНЕС“ – Шенгенското пространство рискува да изпадне в клинична смърт

Обратното броене преди възможната „смърт“ на договора за свободно движение от Шенген започна съвсем истински. От няколко дни европейските лидери драматизират своето говорене за това, което мнозина смятат за основно постижение на европейската интеграция. „Не ни остават повече от два месеца, за да спасим Шенген“ твърдеше на 19 януари председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург. За Марк Рюте, холандския министър-председател, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, остават „между шест и осем седмици“. Комисията и Европейският съвет трябва да реагират по спешност, активирайки извънредна процедура, разрешена от „Кодекса на шенгенските граници“, който урежда свободното движение по едноименното споразумение. Деликатен текст за прилагане, докато  Германия рискува в началото на май (12 май, според изчисленията), да се окаже в положение на нарушител на този кодекс. Такова нарушение на общите правила, по-специално от страна на Берлин, би означавало, както твърдят в Брюксел, клиничната смърт на Шенген.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре