Сега четете
Преглед на печата – 18 януари

Преглед на печата – 18 януари

Press-image-1

Синдиците на КТБ се активизираха срещу прихващанията

В. Сapital daily

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) се активизираха в делата срещу кредитополучатели, които са правили сделки по прихващания на заемите си със закупени депозити. През първите дни на януари в Софийския градски съд (СГС) са били подадени нови искови молби, по които са образувани производства срещу шест търговски дружества. Сред тях за първи път има и фирми, водещи към депутата от ДПС Делян Пеевски.

С действието си синдиците демонстрират, че вече атакуват сделки на по-широк кръг. Досега основните действия бяха насочени към Едуардо Миролио, Гриша Ганчев и мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев. Въпросът сега е дали интересът ще бъде отстояван качествено, а не проформа.

Всички прихващания и встъпвания в дълг могат да бъдат атакувани от синдиците, тъй като намаляват активите на банката и ощетяват останалите кредитори. Цесиите (сделките по пеахвърлянето на депозита към кредитополучателя) не са атакуеми, защото са между частни субекти и не променят нищо за КТБ.

Първи по-видим ръст на автопазара след кризата

В. Сapital daily

След като през 2014 г. пазарът на нови автомобили в България имаше първия по-отчетлив ръст (5.9%) от кризата насам, през 2015 г. продажбите вече растат с двуцифрен темп. Представители на бранша определят изминалата година като успешна, а причините за повишеното търсене са икономическият растеж и подновяването на автопарка както от бизнеса, така и от страна на частни лица.

В оптимистичните данни има една уговорка – в обобщението влиза и реекспортът на автомобили, за който няма точни числа, но по неофициална информация той формира 15-20% от пазара. Така през миналата година има ръст от 15.6% според членове на Асоциацията на автомобилните производители и вносители до около 28 хил. коли, а според регистрациите на нови коли в КАТ растежът е 12.3%. Последните два месеца дори е имало над 20% растеж. Публични данни за пазарните дялове няма, тъй като заради кризата спадът на цените и последвалата възможност за реекспорт ААП спря да публикува от 2011 г. данни за пазара.

Най-големите общини свиха бюджетите си за 2016 г.

В. Сега

Най-големите български общини смятат да харчат през настоящата година по-малко пари в сравнение с миналата, сочи проверка на „Сега“. Намалението в бюджетите е основно за сметка на мащабни строителни проекти. В момента текат обсъжданията, а гласуването в общинските съвети ще е следващите седмици.

Бюджетът на София е 1.2 млрд. лв. – с около 250 млн. лв. по-малко от 2015 г. Свиването идва от по-малкото предвидени строителни проекти. Със сигурност ще се работи по третия лъч на метрото – от булевард „Владимир Вазов“ до квартал „Овча купел“. За него ще отидат 180 млн. лева европейско финансиране и около 20 млн. лв собствени средства. Макрорамката на варненския бюджет за 2016 г. е 221.67 млн. лв., което е с около 40 млн. лв. по-малко. И морската столица ще пести от капиталовата програма. За 2016 г. остана довършването на проекта за интегриран градски транспорт, който стартира през 2013 г. и е на стойност около 110 млн. лв.

70% от добива на пясък и чакъл е криминален

В. Сега

Вижте и

Незаконният добив на пясък, чакъл и др. строителни материали расте неудържимо през последните години и вече достига 70%, алармира минният бранш. Според фирмите, които работят на светло, държавата трябва да вземе спешни мерки, за да защити както бизнеса, който страда от нелегалната дейност, така и хазната, която понася огромни загуби от укриване на данъци и концесионни такси. Преди месеци от КТ „Подкрепа“ дори обявиха, че има проучване, според което 90% от пясъка и трошения камък в автомагистрала „Струма“ са незаконно добити. Според Българската минно-геоложка камара (БМГК) само една трета от добива на скално-облицовъчни, инертни и строителни материали се извършва по правилата.

50 000 работници за влизане в тристранката

В. Стандарт

Прагът за признаване на представителност на синдикалните и работодателските организации и участието им в тристранката ще стане 50 000 наети на трудов договор. Досега този критерий бе различен за синдикатите и за работодателите. При последното преброяване преди 4 г. първите трябваше да докажат, че имат поне 75 000 членове. За работодателите изискването беше 100 000 наети на трудов договор, но този критерий бе оспорен от Конституционния съд, заради което се върна старото положение – фирмите в една работодателска организация да имат общо не по-малко от 30 000 наети. В края на януари вицепремиерът Ивайло Калфин ще даде старт на новото преброяване на социалните партньори, тъй като мандатът им изтича през юли. Депутати от всички политически сили са внесли в петък в парламента поправка в Кодекса на труда с новия критерий. Той е подкрепен и от всички сегашни участници в тристранката – двата синдиката КНСБ и КТ Подкрепа, и четирите работодателски организации – КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.

Пазарът на жито в застой

В. Стандарт

Пазарът на жито замря. Въпреки данните на земеделското министерство, че износът на пшеница е скочил с 58% през последните месеци и от 1 юли до 10 януари са изнесени 1,1 млн. тона, земеделци от Добричко твърдят, че в момента пазар на зърнени култури реално няма. Експортът, който тече в момента, е на фючърси, сключени още миналата година, обясниха стопаните. Те дори определят като странна ситуацията, че няма никакво търсене на слънчоглед. Търговията с маслодайната култура е в застой отпреди Коледа, казват фермерите, като допълват, че и цената е доста надолу спрямо миналата година. Тон слънчоглед е около 780 лв. от производител, но няма търсене.

Любословие.БГ по Инвестор/Евгения Маринова

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре