Сега четете
Изложбата „Между науката и футбола” разчупи шаблоните

Изложбата „Между науката и футбола” разчупи шаблоните

Изключително удоволствие бе 12583674_1367473059946970_1528516073_nза мен да бъда част от едно нетрадиционно, разчупено, емоционално и наситено със спомени събитие – изложба „Между науката и футбола”. Тече активна подготовка и всички са развълнувани от предстоящото. Искрено благодаря на виновника за това събитие – проф. Александър Димчев, че ме направи съучастник в едно магическо потапяне в чистите и щастливи спомени, когато науката и спорта са били вплетени и в пълен синхрон.fotoizlozhba_mezhdu_naukata_i_futbola_medium200x200

И така започва трескава подготовка. Разбира се дамите подготвят красива трапеза, отрупана със симетрични и красиви ястия. Милите господа и моя милост активно разливат вино и напитки и се разнася ехтящ и весел смях. Наистина настроението е приповдигнато.

kokteil

Вече преминаваме към детайлите и настъпват едни вълшебни моменти на опиянение. И чувам как проф. Димчев споделя спомени от едно бленувано минало, което сякаш е било вчера.

И всичко вече е готово и сме в очакване…

vitrina_2a

Едно интересно събитие, което разчупи шаблоните?! Фотоизложба „Между науката и футбола!В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита една нетрадиционна изложба – „Между науката и футбола. Отборът на преподавателите и служителите в Софийския университет (1981-2009)”. Инициатор и главен организатор на събитието е проф. Александър Димчев – селекционер и дългогодишен ръководител на отбора. Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари 2016 г.

Изложбата е посветена на 35-годишнината от целенасоченото организиране на спортната дейност на преподавателите и служителите в Софийския университет, съвместно с Департамента по спорт в Алма матер.

vitrina_6a

В изложбените витрини са представени емблематични фотоси на най-важните моменти от историята на университетския отбор и неговите основни играчи, както и техни научни трудове. Могат да бъдат разгледани снимки от мачовете на стадион „Васил Левски“ срещу артисти и журналисти през 1982 г.; от мача по повод 100-годишнината на Софийския университет – преподаватели срещу студентки, събрал рекордните около 35 000 зрители, с коментатор Татяна Лолова; от интересни футболни битки – срещу отбора на „ЩАЗИ“ в ГДР през 1988г. с победител отбора на СУ и т.н. Представени са и първите екипи на футболистите, интересни документи и други.

Събитието бе открито от директорката на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, която отбеляза, че е изключително щастлива да види събрани на едно място толкова много хора за една на пръв поглед съвсем нетрадиционна изложба, посветена на годишнината от учредяването на футболния отбор на СУ.

1_a

Името на изложбата „Между науката и футбола“ е провокирано от факта, че участниците във футболния отбор на Софийския университет са преди всичко преподаватели, учени и изследователи. Доц. Ангелова подчерта, че в изложбата няма възможност да се види цялостната научна продукция на футболистите и е представена само една малка част – техните последни публикации. „Решихме да акцентираме върху фотоизложбата. Да покажем един достатъчно дълъг период от изминалото време с многобройни фотоси и да припомним наистина за този велик футболен отбор, който имаше Софийския университет”, сподели доц. Ангелова.

Изложбата се представя именно в Университетска библиотека, защото преди 35 години благодарение на проф. Александър Димчев от Университетската библиотека тръгва идеята за футболен отбор. Предишният директор на библиотеката Стефан Кънчев също е бил изявен футболист.vitrina_7a

Доц. Георги Вълчев, зам.-ректор на СУ, отбеляза, че Университетът винаги е бил интересно място не само с науката, която твори, а с духа, който пази. „Тази изложба показва част от този дух, който Университетът е създавал години наред. Истинско събитие е това, че тази емоция, която е събрала хората около една любима игра, се е запазила до ден-днешен, че всички тези мили спомени оживяват пред очите ни”, подчерта доц. Вълчев и благодари от името на ректора на СУ проф. дфн Анастас Герджиков за огромната работа, която е свършена при подготовката на изложбата и организацията на събитието. По думите му, това е най-важното – да се съберат хората, които пазят живия спомен и тази традиция, която е създала толкова хубави емоции през годините. Доц. Вълчев пожела този дух да се предаде и на идните поколения. „Университетът е голяма общност, а спортът успява да създава общност и да хвърля връзки между отделните клонове на познанието, в което се трудят колегите от Университета”, добави зам.-ректорът и изрази надежда изложбата да постави началото на възраждане на хубавите традиции, които СУ има в спорта.

12540083_1367473339946942_397712129_n

Главният инициатор и организатор на изложбата проф. Александър Димчев поздрави всички и отправи своята благодарност към колегите от Университетска библиотека за положените усилия при организирането на изложбата. Той разказа накратко историята на футбола в СУ и припомни любопитни случки от футболните срещи на отбора на СУ.
Проф. Димчев отбеляза, че целите и търсеният ефект от фотоизложбата „Между науката и футбола“ са да се представи по-голямата част от участниците във футболния отбор на СУ, да се отдаде дължимото на уважавани колеги, участвали активно в отбора по футбол, но отишли си млади от този свят. По думите му, фотоизложбата напомня за интересни моменти от футболните срещи на отбора на Университета – срещу различни отбори – в страната и чужбина, и прави опит да върне ентусиазма и да възроди идеята да се създаде основа за спортуването на преподавателите и служителите в рамките на Софийския университет. Той посочи, че отборът е бил много търсен партньор на игралното поле от лица на прехода – политици, журналисти, бивши и настоящи спортисти, представители на подземния свят, хора с не особено висок престиж в обществото, от различни организации като: Георги Първанов, Стефан Софиянски, Бойко Борисов, Александър Томов, Крум Савов, Любослав Пенев, Кирил Ръкаров, Иван Колев и др. Често не желаехме да гравитираме около част от тези фигури. Срещахме се с тях поради липсата на постоянно игрище в Алма матер. Бяхме принудени понякога да правим компромиси (за да играем)… Дори бяхме гонени от спортни терени, това ни караше да се чувстваме едва ли не като престъпници… Имахме договори с наши колеги от Великотърновския и Скопския университети, със Завода за спортна екипировка в гр. Попово. За тях и за нас беше истинско удоволствие да си гостуваме. Играли сме на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. Незаличими спомени останаха и от посещението ни в Скопие и Охрид.

Често пъти нашите визити се превръщаха в малки празници за населените места, които посещавахме…. Бяха славни времена…

12570844_1366068703420739_382267930_n

Проф. Димчев благодари на ректорското ръководство на СУ, на ръководителя на Департамента по спорт на СУ доц. Анжелина Янева и на всички, които са подкрепяли спорта в Университета през изминалите години.

Предишният ректор на Софийския университет – проф. Боян Биолчев подчерта, че след всички години най-силно остава усещането за приятелството. Той отбеляза, че няма по-голяма спойка на духа от спорта и изрази надеждата си, че големият успех все пак предстои.

Веселин Радков, капитан на отбора, изрази радостта си да види толкова много свои съотборници и отбеляза, че всички трябва да благодарят и на съпругите си, които търпеливо са понасяли тяхното дългогодишно спортуване и пътуване дори в чужбина.

Събитието продължи с търг на вещи, принадлежали на отбора. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на Университетската библиотека.

Ръководителката на Департамента по спорт на СУ доц. Анжелина Янева, награди проф. Димчев с плакет – 85 г. спорт в Университета – израз на уважение за стореното от него през изминалите години в полза на развитието спортната дейност и на добрите взаимоотношения между департамента и Спортния клуб на преподавателите.

12576368_1366071796753763_111490383_n

Участниците във футболния отбор на СУ бяха наградени с колажи и календари с отборите през различни периоди, спортни фланелки, направени за случая и дарени от проф. Борис Манов, декан на Философския факултет на Югозападния университет – Благоевград.

Проф. Димчев  предложи да бъде подготвена книга със футболни спомени и фотоалбум. Той ще бъде в редакционна колегия заедно с професорите Биолчев, Драганов, Андонов, Денков и Георгиев. Срокът за предаване на материалите е 15 март 2016 г.

Веселин Радков, капитан на отбора, изрази радостта си да види толкова много свои съотборници и отбеляза, че всички трябва да благодарят и на съпругите си, които търпеливо са понасяли тяхното дългогодишно спортуване и пътуване дори в чужбина.

10_a

Прекрасната вечер завърши с коктейл в на по чаша вино в култовото „ЯЙЦЕ“. Където се разнасяше звънка и опияняваща реч и последва демонстрация по ритуала на футболните победи, „който винаги започваше с най-българската думичка „НАЗДРАВЕ“.

Вижте и

12516255_10204120534412437_1147237744_n

Събитието продължи с търг на вещи, принадлежали на отбора. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на Университетската библиотека. Всички присъстващи се включиха в баготворителната кампания и си закупиха от подготвените за случая футболни символи, превърнали се в реликви на футболните срещи.12571245_1365808696780073_913716176_n

Сърдечни благодарности към всички, които се отзоваха и присъстваха на прекрасното събитие!

12399296_1365808743446735_209703562_n

 

 

 

 

 

 

 

И специални към проф. Александър Димчев, носител и разпространител на един жив дух, който не просто опиянява със словото си, но се превръща в лидер и призовава всички ни да отворим сетивата си и да бъдем просто хора! Бъдете здрав и все така верен на Университета, на културната мисия и ни радвайте и приканвайте с огненото си слово!

12540267_10204120526732245_230588897_n

Благодаря Ви проф. Димчев, много съм горда с Вас!

Статия на Мария Николчева; информация www.uni-sofia.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре