Сега четете
Юбилеен празник събра журналисти от легендарния вестник

Юбилеен празник събра журналисти от легендарния вестник

sbjВестник няма, но дружество „Поглед” има и условно казано, ни, членовете му, сме домакини на тази непринудена и сърдечна среща в салон „Журналист” под голямото крило на СБЖ, каза Пенка Чернева по време на отбелязването на 50-годишнината от възстановяването на един от най-истинските и обичани вестници – седмичника „Поглед”. Инициативата за тържеството дал Дамян Обрешков, един от главните редактори на изданието.

С много весела глъч се изпълни залата в СБЖ, нетърпението беше превзело всички, които очакваха кои ще дойдат, за да се видят старите колеги. Разменяха се книги, защото голяма част от присъстващите бяха издали свои писания, автографите също не липсваха, а едно течение на култовия вестник привличаше като магнит всички, които със страхопочитание и любопитство го разгръщаха и си припомняха мигове от своята работа в редакцията му. Символично беше, че именно в залата, където днес се бяха събрали журналистите, преди 50 лета е започнал своя път към читателите в. „Поглед”. Днес тя се нарича салон „Журналист”, но тогава, пренаселена от бюра, непрекъснато звънящи телефони и ентусиазираният екип, воден от Лалю Димитров, започва звездната слава на седмичника.

„Определението „истински погледари” е събудило брожение сред някои колеги – каза Пенка Чернева, която беше водеща на сбирката. – Но аз си мисля, че истински погледар е онзи, на който ще му трепне под лъжичката, че „Поглед” стана на 50 години.” Тя определи вестника като явление на времето и сравнявайки го с птица, каза че това е феникс.

Развълнувана поздрави събралите се журналисти и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която изказа своята радост, че вижда всички, които в различни години са работили в „Поглед”. С голяма част от вас се знаем повече от 30 години, каза тя. „За много от вас, а и за мен това са годините на истинския „Поглед” – вестник, правен не само от високи професионалисти, но и хора с големи сърца” – каза тя.

Вижте и

За първите стъпки на вестника си спомни един от неговите главни редактори – Дамян Обрешков. „Започнахме да го правим с пълното съзнание, че започваме нов вестник – върна лентата на спомените той. – Мислехме, че ежедневните вестници са сиви и скучни и затова решихме да правим истински вестник. Нещо истинско и независимо.” И други главни редактори на „Поглед” си припомниха за славните времена. Любен Генов стори това, прочитайки думи на първия шеф на вестника Лалю Димитров, намерили място на страниците на книгата му „Неспокойни думи”. А Евгений Станчев сподели, че е щастлив да види отново своите колеги и мили приятели. Той каза, че е достатъчно човек да знае, че нещо, което е правил, не е забравено до днес. Станчев разказа, че и досега по улицата го спират непознати и му казват, че не са забравили в. „Поглед” и че изданието липсва днес на много от тях.

Снимки Иван Василев СБЖ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре