Сега четете
Трябва ли да затягаме коланите заради увеличенията, които влизат в сила от тази година?

Трябва ли да затягаме коланите заради увеличенията, които влизат в сила от тази година?

wpid-506189_460.jpgБожидар Данев заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV, че „всяко едно увеличение се отразява негативно върху ръста на икономиката“. Според него новите цени ще се отразят зле предимно на бизнеса, а не на обикновените граждани. Той разкритикува практиката в България да има винетки и за общинските пътища, според него този тип данък е „социално необоснован“

Пламен Димитров изрази очакване в предаването „Лице в лице“, че 35-45% от хората ще имат увеличение на заплатите през тази година, но неговите очаквания са да няма драстични промени към по-добро в живота на българите.

Относно цените на електроенергията той е на мнение, че увеличение в следствие на либерализацията ще има. Базира се на опит от други европейски държави. Прогнозира, че до края на 2016 година ще има увеличение поне с 10% на цената на тока.

Божидар Данев твърди, че ;либерализацията на пазара е полезна за бизнеса. Той е на мнение, че тя би създала справедливи цени. Разчита на правителството да преразгледа договорите на американските централи и ВЕИ-тата.

„Преди да се увеличат доходите, трябва да се разкрият повече работни места“, смята той по въпроса за безработицата в страната ни.

Пламен Димитров оспорва и това и смята, че младите хора няма как да останат в България, ако не им се предлагат подходящи доходи от работодателите.

Божидар Данев пък обръща внимание на тенденцията много млади в България да не учат и да не работят.

Димитров обаче твърди, че българската икономика се подкрепя предимно от емигрантите в чужбина. Той смята, че правителството трябва да се концентрира върху програмите от плана „Юнкер“ и Банката за развитие.

Данев е на мнение, че има прекалено много причини, които възспират развитието на бизнеса. „Това са данъците, които стресират бизнеса“. Но преди всичко има нужда от квалифицирана работна ръка, но такава липсва.

Димитров е съгласен с това и дори смята, че децата на българите в чужбина не биха се върнали в страната ни, защото пазарът ни не им предлага достатъчно добри условия. Данев пък нарича държавата ни „спокойна“ и разчита на това да привлече българите обратно.

Вижте и

Относно приходите, които премиерът Бойко Борисов отчете, Божидар Данев смята, че ръста на икономиката е по-малък от приходите, тоест те не са от производство, а от събираемост на администрацията.

Пламен Димитров пък твърди, че бизнесът отваря работни места и безработицата пада, но тенденцията за това продължава да бъде в големите градове.

В заключение реформите, които той очаква през годината са: административната реформа, пенсионната реформа и съдебната реформа.

Данев завърши позитивно – „Ще живеем по-добре, но за сметка на семейни ресурси“.

bTV, „Лице в лице“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре