Сега четете
На учителката Силвия с любов

На учителката Силвия с любов

silvia teacherКолекционира картички и рисунки от учениците, преоткрива детските книги

Българският учител да бъде ценен от обществото, а учениците да жънат успехи и да носят доброто в сърцата си. Това си пожелава за Нова година 29-годишната Силвия Зубева от столичното 119-о СОУ, известна още като хубавата учителка, чиято снимка от първия учебен ден през 2014 г. обиколи социалните мрежи и предизвика лавина от коментари.

Тя е млада и красива, но е останала в България и е учител. Професията й е избор и призвание, а не компромис. Вдъхновение намира в малките деца, във всекидневния им напредък по пътя на знанието.

„Резултатите, които постигаме, са бързо видими, всеки ден научаваме по нещо ново, изграждаме се като колектив, като клас“, разказа Силвия, чиито ученици в момента са втори клас. Тогава децата изграждат отношението си към света, както и навиците си да учат. За младата преподавателка всеки ден е предизвикателство. „Учителят трябва да е добре подготвен, защото излиза пред цял клас, деца следят всяка негова дума, попиват всеки жест, затова всичко трябва да е добре премерено“, смята младата учителка. За нея най-голямата мотивация са постиженията на учениците й. Тя признава, че учителската заплата не е висока, но се надява в бъдеще това да се промени. Силвия отчита обаче, че

 

не само учителският труд е несправедливо възнаграден

 

„Има доста други сфери като здравеопазването например, където заплатите отново не са особено високи“, коментира още Силвия. Противно на нагласата, че учебниците са пълни с тежки понятия, които не са съобразени с възрастта на децата, според Зубева помагалата, с които тя работи, са написани на достъпен език. Младата учителка се въздържа от критики към родната образователната система, защото според нея педагогическият й стаж е все още скромен, за да дава оценки. След като две години е работила като възпитател в 119-о СОУ, през 2014 г. Силвия Зубева става класен ръководител на първата си паралелка, като ученици й вече са втори клас. „Колкото и да е клиширано децата са най-добрият учител“, споделя още младата учителка. Според нея възрастните могат да се научат от хлапетата на искреност, прямота, чистота и свобода да изразяват това, което чувстват.

В свободното си време хубавата учителка разпуска с книга в ръка, среща се с приятели, пътува, спортува във фитнеса или плува. Любими са й

романите на Джон Гришам, книгите на Роалд Дал, Бевърли Клиърли, и Рик Риърдън.

 

Харесвам и много български автори като Радичков и Валери Петров

 

Силвия колекционира картичките и рисунките, които учениците й подаряват за Коледа. За нея това са мили жестове, които трогват и топлят сърцето.

Вижте и

За д  а не приемат Коледа като един празник, на който просто се получават подаръци, учителите в 119–о СОУ отделят време, за да разяснят на малките какво точно празнуваме на Рождество Христово. „С моите колеги сме посветили няколко учебни часа от предмета „Околен свят“ само за Коледа. Разказваме на децата, че заедно с Великден това са най-светлите християнски празници. Учениците много добре знаят какво се чества, учат сурвакарски стихчета и песни“, разказа още любимата госпожа.

Около коледните и новогодишните празници в 119-о СОУ се организира и благотворителен базар. Така децата се учат от малки да даряват, да помагат и да бъдат съпричастни към чуждите проблеми. Хлапетата изготвят картички и сувенири, които се продават, а събраните пари се даряват на деца, чиито семейства имат финансови проблеми. Всеки класен ръководител предварително прави списък на ученици в нужда, на които се помага. В инициативата се включват и родители, носят сладкиши и лакомства, които също се продават на благотворителния базар, разказа Силвия. Празничната програма за учениците в 119-о СОУ

 

е включвала и постановката „Малката кибритопродавачка“

 

 

в кукления театър. Неслучайно учителите са избрали именно историята на Ханс Кристиан Андерсен за малкото момиче, което в навечерието на Нова година е изгонено от вкъщи в студената нощ, за да продава кибрит и да печели пари за алчния си и вечно пиян баща. „Искахме да покажем другата страна на живота, в която има деца, които са в нужда, които нямат нищо и същевременно да внушим на учениците, че трябва да са благодарни, че са живи и здрави, че ходят на училище“, разказа Силвия. В едни от последните учебни дни на учениците са написали и писма до Дядо Коледа. Освен да посочат какво искат да получат за празника, те трябвало и да мотивират желанията си и да направят самооценка как са се държали през годината и защо заслужават подаръци. Хлапетата се хвалели с послушание у дома и шестици в първите си бележници. Има и самокритични деца, които признали, че не са слушали много и за следващата година ще се постараят да бъдат по-добри вкъщи и в училище. Наред с традиционните подаръци, хлапетата имали и нематериални желания. Така например момченце си е поискало здраве за всички деца по света. Пожелание, на което повече му отива да бъде молитва към Бога, а не просто писмо до Дядо Коледа. Какво друго ни остава освен да се смирим на един от най- светлите християнски празници и да се помолим за същото.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре