Сега четете
Преглед на печата 30.12.2015г.

Преглед на печата 30.12.2015г.

pressЖените са трамплинът на Местан в политиката, прави анализ „Стандарт“. Хората в Момчилград и Кърджали все още помнят времената, когато бившият лидер на ДПС Лютви Местан е носил българското име Владимир Зидаров и е сред местните учредители на СДС. Демократичните промени в началото на 90-те години на миналия век заварили Местан като учител по български език в Момчилград. „Той се хвана с първата вълна недоволства и дори заедно с други местни седесари изминаваха пеша разстоянието между Момчилград и Кърджали, за да ходят на митинги.

Тогава все още беше женен за първата си жена Нурсен. Баща й беше партиен секретар в Кърджали и така Местан успяваше да се възползва за различни услуги от БКП. В началото на демокрацията обаче я заряза и си хвана любовница, с която беше пет години. Някъде по това време се и разведе“, разказва жител на Момчилград, свидетел на онези времена. Той и останалите местни хора – и българи, и турци, обаче се страхуват да застанат с имената и лицата си.

Количествата прах и сажди във въздуха на София, Перник и Благоевград надхвърлят в пъти нормите през последните две седмици заради всекидневните мъгли. В столицата нормата е била превишавана до 3.6 пъти. Според Изпълнителната агенция по околна среда подобни високи стойности на замърсяване с фини прахови частици  за такъв дълъг период не е имало от 3 години, пише Труд.

Граждани се жалват на омбудсмана за поскъпването на винетките. Те искат да има алтернативни пътища, за които не е нужно да плащат винетка, пише Земя.

Всяко десето зареждане по бензиностанциите е с некачествено гориво. Това сочат данните от проверките на Агенцията за метрологичен и технически надзор. 135 хиляди литра некачествен бензин е изтеглен от веригите през тази година, два пъти повече е конфискуваният лош дизел, отбелязва Монитор.

България е на 45-то място от 144 страни в годишната класация на „Форбс“ за най-добрите места за правене на бизнес. Класацията оцелява държавите по 11 различни показателя, сред които право на собственост, иновации, данъци. Сред тях страната се представя най-зле по отношение на иновациите, заемайки незавидното 93 място, посочва Дума.

Телефон за жалби ще се появи върху касовите бележки, които получаваме при пазаруване. Така хората ще могат веднага да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите, ако са се почувствали измамени или ощетени в магазина, съобщава Стандарт.

Вижте и

Помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите ще решават спорове между клиенти и търговци  у нас от следващата година. Те ще действат в пет важни области – енергетика, ВиК услуги, телекомуникации, транспорт и финансови услуги, информира по темата 24 часа.

Всяко трето училище в страната не разполага с охрана на входовете или по етажите, сочи доклад на Министерството на образованието. Проверка на Телеграф в няколко училища в малки населени места показва, че редът в дворовете сградите им се осигурява от дежурни учители.

Билборд кампания ще стимулира вътрешния туризъм. За целта всяка община ще рекламира забележителностите на друга.  Така в 11 големи общини ще бъдат монтирани 40 билборда, информира Новинар.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре