Сега четете
Френски журналист изгонен от Китай- критикувал

Френски журналист изгонен от Китай- критикувал

China-Flag-13Китай изгони френски журналист заради критики към политиката на Пекин спрямо мюсюлмански малцинства, съобщава Би Би Си. От Пекин потвърдиха, че журналистическата виза и акредитация на Урсула Гаутие от списание „Л’обс” няма да бъде подновена през новата година. Така тя трябва да напусне страната до 31 декември.

Причината е нейн материал за недоволство в провинция Синян, който по думите на властите подкрепя „тероризма и жестоките деяния” довели до смъртта на китайски граждани. Според журналистката повода е „абсурден” и Пекин се опитва да заглуши чуждите репортери в държавата. Китай обвинява ислямистки сепаратисти, подкрепяни от чужбина, за многото бунтове в западния автономен регион Синян.

Местното етническото малцинство уигхури, повечето от членовете на което са мюсюлмани, смята че Пекин предизвиква насилието като репресира културните и религиозни обичаи. Според Гаутие солидарността на Китай с Франция, след ислямистките атаки в Париж миналия месец, служи за оправдаване на културната асимилация в Синян.

Вижте и

Китайските власти настояват за извинението на френската кореспондентка, което тя категорично отказва да даде. Според тях в работата на журналистите се появява двоен стандарт, при който едни и същи действия са наричани „антитероризъм” на Запад и „репресии” в Китай.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре