Сега четете
Лапландия – страната на суровата красота и на Дядо Коледа

Лапландия – страната на суровата красота и на Дядо Коледа


Laplandia
Всички сме чували за Лапландия – родината на Дядо Коледа.
В нашето съзнание тя е легендарна страна, откъдето добрият старец започва своето пътешествие към домовете на децата, дарявайки ги с подаръци и изненади. Само в легендите и приказките ли съществува Лапландия или това е реално място, обозначена на географската карта на света?

Какво знаем за Лапландия и какво любопитно има около нея?Laplandia2

Легендарната родина на Дядо Коледа съществува реално на картата на Финландия.Лапландия е най-северната финландска провинция. Столица на областта е град Рованиеми, разположен точно на Полярния кръг. Тук сезоните имат свой собствен ритъм, нощите и дните продължават по 24 часа, поне 200 пъти годишно се вижда приказното сияние на полярния кръг.

Населението на областта е около 187 хил. жители. Релефът на Лапландия е равнинен и хълмист на места. Според древни местни предания под песъчливите хълмове са живели земни духове. Най-развитият отрасъл в областта е отглеждането на елени. В Лапландия живеят много повече елени отколкото хора.

Елените са полудомашни животни. Всеки от тях е маркиран и си има собственик. Но в същото време елените не живеят в домовете на собствениците си, а се скитат свободни. Прибират ги във фермите само в най-студените зимни дни.elen
Затова свързваме образа на Дядо Коледа, пътуващ на шейна, теглена от елени, а еленът символизира този най-важен зимен празник, отбелязван в целия свят. Освен с елени, Лапландия е известна с добив на злато, тук се правят и финландските възпоменателни златни и сребърни монети. Хората, които живеят в тази област са от няколко етноса и говорят общо на 6 диалекта. Тук се преплитат по уникален начин няколко различни култури – финландска, шведска, норвежка и руска.

Вижте и

Всичко това, заедно с магията около родината на дядо Коледа, придава на Лапландия особен колорит.
dqdo koledaПредставете си родината на Дядо Коледа каквато я знаете от филмите и книгите – белоснежни хълмове, шейни, теглени от елени и северни кучета, малки, кокетни дървени къщички. Всичко това ще срещнете в самата Лапландия. Ако посетите тази най-северна финландска провинция в дните около Коледа приказните образи и герои, могат да се срещнат реално.

Любословие по hera.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре