Сега четете
Преглед на печата 16.12.2015г.

Преглед на печата 16.12.2015г.

Ban_2-01_Press„Реформаторската” драма в управляващата коалиция остава сред водещите теми на всекидневниците и днес. Реформаторският блок си измисли алиби да остане във властта, пише вестник „Сега“.

Искането на ДСБ Реформаторският блок да напусне правителството и парламентарното мнозинство очаквано не намери подкрепа сред останалите партии в дясната коалиция. След тричасово общо заседание вчера ДБГ, СДС, БЗНС, НПСД и БНД обявиха, че няма да излязат от властта. В замяна на това настояват за предоговаряне на сключеното с ГЕРБ коалиционно споразумение. От партията на Бойко Борисов веднага отказаха. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който продължава да е в ПГ на РБ, но декларира, че е в опозиция, пък излезе с нова радикална идея. Той поиска оставка на Борисов и правителството му и сформиране на нов кабинет в рамките на това НС, обаче не намери разбиране дори у партньорите си от РБ. С това парадоксите не свършиха. Неформалното разцепление на блока няма да се отрази на позициите на тъмносините – ДСБ остава част от дясната коалиция, а Кънев – съпредседател на ПГ.

Блокът запазва и доверието си в министрите си Божидар Лукарски (на икономиката), Тодор Танев (на образованието), Даниел Митов (на външните работи) и Николай Ненчев (на отбраната). Нотка на критика се усети към партньорите на РБ – ГЕРБ, АБВ и ПФ. „Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики като съдебната реформа и антикорупционното законодателство“, записаха в позицията си от РБ. Но в духа на обявената в понеделник декларация на ДБГ за определяне на съвместни приоритети с ГЕРБ за следващите шест месеца от 2016 г. реформаторите декларираха, че започват преговори с партията на Борисов за преглед и оценка на постигнатото досега.

От обясненията на съпредседателя на ПГ на блока Найден Зеленогорски (ДБГ) стана ясно, че причината за позицията на блока е опасението, че при предсрочен парламентарен вот няма да влязат отново във властта.

Реформаторите остават във властта, ДСБ остава в блока. Но е опозиция и на двете, уточнява „Стандарт“. Радан Кънев е едновременно и зам.-председател на съуправляващия РБ, и негова опозиция. Не друг, а здравният министър Петър Москов първи отрязал мераците на партийния си лидер Радан Кънев за ново правителство в рамките на този парламент. „Абсурдно е да се мисли за такъв вариант. Само ще се загуби време, необходимо за реформи“, аргументирал се здравният министър. Кънев директно е бил попитан на Изпълнителния съвет дали ще подаде оставка като съпредседател на блока, след като е негова опозиция. Радан обаче демонстративно отказал.

Зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов отхвърли варианта за подписване на ново коалиционно споразумение и нов кабинет в рамките на този парламент, показва и другото мнение „Дневник“. Зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че в политиката в момента няма субект, който да поставя условия на партията. Това се отнасяло както до партиите от Реформаторския блок, които обявиха, че за момента продължават да подкрепят правителството, така и за ДСБ, откъдето пък посочиха, че техни депутати биха подкрепили предложения на мнозинството в парламента, но при определени условия.

Докато има членове на ДСБ в изпълнителната власт, няма как да приемем за нормална тезата, че те са в опозиция. Това е несериозно, а и такова явление до днес в България не е имало, както и в развитите демократични държави с коалиционни споразумения. Има някаква неискреност, казва Цветнов.

Посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу също е сред водещите теми на вестниците в сряда. Турция пуска азерския газ към България, съобщава „24 часа“. Интерконекторът, договорен още 2009 г., най-сетне ще се строи. Това обеща премиерът на южната ни съседка Ахмет Давутоглу след среща с българския министър-председател Бойко Борисов в София. “Възраждаме идеята за доставки за азерски газ. Още в четвъртък ще говорим и с гръцкия премиер Алексис Ципрас, така че газовото хранилище “Балкан” да бъде свързано и с Гърция, и с Турция и от него да се транзитира газ във всички посоки”, каза Бойко Борисов. Гърция ще бъде поканена за провеждане на тристранни срещи с България и Турция, уточни той.

Вижте и

Вестниците съобщават и за оправдателната присъда по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова за злоупотреба с 11 милиона лева. Бившият министър на труда и социалната политика в правителството на Тройната коалиция Емилия Масларова беше призната за невинна от Софийския градски съд по обвиненията срещу нея за длъжностно присвояване, информира „Труд“. Масларова беше обвинена за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери – че е присвоила близо 19 млн. лв. покрай ремонт на социален дом в Стара Загора, който е извършван в периода от ноември 2007 до средата на май 2009 г. Делото започна през 2010г.

Софийският градски съд (СГС) не прие за доказано обвинението, че Масларова е присвоила над 11 млн. лв. от отпуснатите близо 19 млн. лв. за ремонта на социален дом в Стара Загора между 2007 и 2009 г. Съдът оправда и останалите подсъдими по делото – бившия зам.-министър Димитър Димитров, бившия главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев, семейния й приятел Венцислав Драганов, чиято фирма е ремонтирала дома, управителя й Михаил Методиев и Росен Стефанов, уточнява вестник „Сега“. Още в началото на делото от показанията си се отказа основният свидетел, който според прокуратурата носил пари на Масларова с междуградски автобус. Пред разследващите той твърдял, че идвал в София и няколко пъти се виждал с министъра. Пред съда обаче свидетелят се отрече от всички свои показания и обяви за измислени твърденията, записани като негови в няколко протокола от разпити в досъдебната фаза. Той категорично отрече да е познавал Масларова, както и да е пренасял пари. Друг свидетел също се отказа от думите си.

Вестник „Труд” съобщава за откупен в САЩ златен тракийски венец, който вече ще бъде собственост на Националния исторически музей. Златен тракийски венец – мечтата на всеки археолог, постъпи вчера в Националния исторически музей (НИМ), похвали се директорът проф. Божидар Димитров. Той получил антиката като позакъснял подарък за 70-ия си рожден ден от бизнесмена колекционер Добромир Петров. Законът за културното наследство обаче не позволява на музейния шеф да притежава културно-исторически ценности, затова историкът дарил венеца на ръководената от него институция. Според експерти експонатът е оригинален и датира от I в.пр.Хр. Купен е от антиквариат в САЩ и притежава всички необходими документи, които позволяват на Петров да го внесе в България, уверява проф. Димитров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре