Сега четете
Христо Иванов подаде оставка

Христо Иванов подаде оставка

Христо ИвановПравосъдният министър Христо Иванов подаде оставка.

Това обяви самият той от парламентарната трибуна.

„Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока върховенството на правото, сега, с това гласуване, се направи символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието“, заяви Иванов.

Кой е Христо Иванов?

Предстои Иванов да се срещне с премиера Бойко Борисов, за да му връчи оставката си.

В емоционално обръщение в кулоарите на парламента Христо Иванов призна, че оставката и този развой на събитията са най-добрият подарък, който ще получи тази Коледа. Той аргументира решението си и с невъзможността политически да повлияе на промените, които би искал да се случат в съдебната власт в България.

Радан Кънев оттегля подкрепата си от Борисов и кабинета

Лидерът на ДСБ Радан Кънев също коментира възмущението си от гласуването в зала и разочарованието си от колегите си от ГЕРБ.

След като депутатите с мнозинство приеха разделението на ВСС на 2 колегии – съдийска и прокурорска, се стигна и до гласуване на едни от най-спорните текстове за промени в Конституцията – тези за разпределението на квотите в двете колегии.

Това доведе до напрежение в парламента.

Вижте и

Според гласувания на първо четене проект за промени в Конституцията се гарантираше независимост на съдиите, тъй като в тяхната колегия остана по-малка политическа квота за сметка на съдийската. В прокурорската се предвиждаше по-сериозно присъствие на политическата квота, която да гарантира отчетност на главния прокурор. Миналия четвъртък обаче изненадващо АБВ прокара в комисия предложението си за преформатиране на квотите, което силно се различава от идеята на РБ и Христо Иванов.

Това е втората оставка в кабинета „Борисов 2″. Изненадващо в първия работен ден след националния празник 3 март вътрешният министър Веселин Вучков подаде оставка. Като мотив той посочи отказа на правната дирекция на Министерския съвет да обяви за неоснователно искането му за смяна на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО.

Премиерът Борисов прие светкавично оставката. Борисов номинира за поста своя вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова. В следващите два дни Борисов поиска и получи оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

На поста главен секретар на МВР бе назначен Георги Костов, който бе заместник на Лазаров

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре