Сега четете
Кой е собственикът на храм-паметника „Александър Невски”?

Кой е собственикът на храм-паметника „Александър Невски”?

sv-aleksandyr-nevskiРепортаж: На живо: протестен звън на камбаните на всички столични храмове. Кой е собственикът на храм-паметника „Александър Невски”? /резюме/

bTV, „Тази сутрин“

Върховният административен съд (ВАС) уважи жалбата, с която се оспорва собствеността върху храм-паметника „Св. Александър Невски”. Тя е внесена от Веселин Станков, представител на дружеството „Будители”. Съдът ще вземе решение на закрито заседание.

Нотариалният акт за „Св. Александър Невски” беше дарен на Българската православна църква от Георги Близнашки, когато той беше служебен министър.

В знак на протест срещу това дело днес от 9 ч.камбанните на всички храмове в София започнаха да бият тревожно.

Още в 8.30 ч. пък пред сградата на съда се бяха събрали вярващи и висши духовници, сред които и патриарх Неофит. Беше отслужен и молебен.

„Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече” каза българският патриарх.

Епископ Тихон, който е в църковното настоятелство на „Св. Александър Невски”, коментира пред bTV, че камбанният звън на храмовете не е натиск върху съда. Какъв ВАС имаме, ако се поддава на такъв натиск, попита духовникът.

Вижте и

„Право на всеки човек е да заведе това дело, но трябва ли да направим всичко, което може да се направи”, така епископ Тихон коментира действията на Веселин Станков.

Утре Светият синод ще връчи църковния орден „Св. св. Кирил и Методий“ на служебния премиер Георги Близнашки.

bTV, „Тази сутрин“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре