Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма

pope-francisПапа Франциск призова днес в Найроби представителите на различните религии да си сътрудничат и да действат като „миротворци“, и подчерта, че Божието име „никога не трябва да бъде използвано за оправдаване на омраза и насилие“, предаде ДПА.

„Твърде често млади хора се радикализират в името на религията, за да сеят раздори и страх“, каза папата пред представители на некатолически християнски деноминации, мюсюлманите, както и традиционни африкански религии в Найроби във втория ден от шестдневната си африканска обиколка.

Той спомена нападенията на сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, при които загинаха общо около 230 души през последните две години, в търговския център „Уестгейт“ в Найроби през 2013 г., както и в университетски кампус в Източна Кения и в северния кенийски окръг Мандера тази година.

Отношенията между различните религии са „предизвикателство“, призна Франциск.
„Но екуменичният и междурелигиозен диалог не е лукс. Той не е нещо допълнително или факултативно, а е от съществено значение, нещо, от което нараненият от конфликти и разделение свят все повече се нуждае“, добави той.

Мюсюлманският представител Абдулгафур ел Бусайди каза, че не може да има мир между страните без мир между религиите.

Папа Франциск пристигна в Найроби вчера и се срещна с кенийския президент Ухуру Кениата и други сановници.

Днешната му програма включва меса пред близо половин милион души. Очаква се това да е най-голямото събитие по време на обиколката, която ще отведе папата и в Уганда и Централноафриканската република.
Първата му обиколка в Африка е 11-тото му задгранично посещение, откакто стана папа през 2013 г.

В Африка има около 180 милиона католици и техният брой расте по-бързо от където и да било другаде по света, отбелязва ДПА.

Любословие по информация на БТА

Коментирайте първи тази публикация на "Папата призова за междурелигиозен диалог срещу тероризма"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*