Сега четете
Преглед на печата 18 ноември 2015

Преглед на печата 18 ноември 2015

преглед на печата24 часа

Лобистки опит да се отложи с 2 г. глобата за офшорки с ниви

Пореден лобистки опит да се отложат санкциите за офшорни дружества, които притежават земеделски земи у нас, е започнал преди дни. Глобите от 100 лв./дка при първо нарушение и 300 лв./дка при продължаващо влязоха в сила на 1 октомври.

Месец и 10 дни по-късно, на 11 ноември, на заседание на комисията по земеделието и храните в парламента при обсъждане на друг закон – за опазването на земеделските земи (ЗОЗЗ), проф. Иван Станков от АБВ е направил предложение (на място, без предварително да го е внасял писмено) глобите да се отложат с 2 г. и вместо от 1 октомври 2015 г.

. „Труд“

КАТ свърши регистрационните номера

Пунктове на КАТ за смяна на регистрационни табели в страната затвориха врати, тъй като номерата свършиха. До ситуацията се стигна, след като договорът с фирмата, която ги произвежда, изтече през август, а изборът на нов изпълнител на услугата бе блокиран след три обжалвания на обществената поръчка, която е на стойност близо 30 милиона лева.

Първи спряха работа в КАТ-Бургас. Вчера и „Пътна полиция“-Варна преустанови регистрацията и пререгистрацията на автомобили заради липсата на табели. От полицията се извиниха на гражданите за неудобството и обещаха своевременно да информират на сайта си кога ще бъде възобновена дейността. Регистрацията на автомобили в Русе, където се поставят средно по 100-120 табели, е преустановена от миналия понеделник.

„Стандарт“

14 млн. лева наем може да плати Царя за Врана

Най-малко 13 800 000 лева е обезщетението за 10 години ползване на двореца „Врана“, което бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да плати на държавата. Това ще стане, ако държавата спечели на последна инстанция делото, което води срещу него за собствеността на имота. На вчерашното заседание съдът изслуша и прие комплексна съдебно-техническа експертиза относно идентичността на сградите и размера на дължимото обезщетение за ползването на имота.

„Монитор“

Каналджиите вдигнаха двойно мизата

Каналджиите, които извозват пристигналите у нас мигранти към страните от Западна Европа, са вдигнали двойно мизата за курс заради засилените проверки на полицията след атентатите в Париж.

Това разказаха пред „Монитор“ бежанци, които всеки ден се събират на столичната улица „Цар Симеон“. Чужденците избират за това светлата част на деня, защото смятат, че тогава инспекциите на униформените са по-редки.

Вече курс от София до граничния пункт Калотина не струва 150 евро на човек, а 300.

„Сега“

Дълговете на държавните предприятия надхвърлят 9 млрд. лв.

Политическата криза и честите смени на правителства са задминали икономическата криза по негативни ефекти върху публичните финанси. За последните 3 години по консолидирания бюджет на държавата са натрупани дефицити на касова основа в размер на 7.4 млрд. лв. срещу 5.3 млрд. лв. дефицит за периода 2009 – 2012 г. Вместо да се подобрява, картината се влошава, като на фона на политическите трусове е развита явна пристрастеност към харченето с лека ръка. В същото време дълговете на държавните предприятия надхвърлят 9 млрд. лв.

„Дума“

БСП готова да обсъжда импийчмънт на президента

БСП е готова да разговаря с останалите партии в Народното събрание за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев. Това заяви вчера председателят на БСП Михаил Миков. Има конституционни механизми, които могат да се използват, и ако политическите партии смятат, то ние от БСП сме готови да разговаряме по този въпрос, обясни той. По думите на Миков държавният глава не само с изявления, но и с действия работи срещу националните интереси на България.

По-рано от АБВ поискаха Плевнелиев да подаде веднага оставка заради коментарите му за Русия в интервю за британския в. „Индипендънт“, но уточниха, че няма да инициират процедура по импийчмънт. От партията коментираха, че президентът е абсолютно неадекватен, трябва да бъде освидетелстван и отстранен от длъжност.

Вижте и

„Капитал дейли“

Петър Диков си тръгва през февруари, несъгласен с критиките към него

Главният архитект на София Петър Диков подаде молба за напускане на поста си, считано от 9 февруари 2016 г., съобщи той на пресконференция във вторник. Причината за избор на тази дата е, че тогава се навършват точно десет години, откакто той пое направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) в общината, както и че така ще има достатъчно време за организиране на нов конкурс за длъжността, обясни Диков.

Той е подал и втора молба – до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, за да бъде освободен от борда на директорите на „Метрополитен“.

Факт е обаче, че в последните години той понесе много критики и оставката му е искана многократно както от професионални, така и от граждански организации. За смяната му се обявиха и част от кандидат-кметовете на София на последните местни избори. В понеделник оставката на Диков поискаха и общинските съветници на АБВ и Български социалдемократи.

„Новинар“

Обучават чиновници за противодействие на тероризма

Мащабно обучение и подобряване на контактите между службите в борбата с тероризма.

Това предвижда обновената Стратегия за противодействие на радикализацията. Оповестяването на документа идва само дни след кървавите атаки в Париж. Нейното изпълнение е и част от приетите решения на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

За 2017 г. е планирано създаването на Специализиран национален център за обучение на служители на държавни институции, които ще са ангажирани с пресичането на тероризма и радикализацията. ДАНС ще трябва да изготви нова стратегия за засичането на екстремистки сайтове.

Догодина агенцията ще трябва да излезе и с доклад за рисковете от радикализация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре