Сега четете
Почетохме жертвите на пътя

Почетохме жертвите на пътя

katЧрез различни мероприятия на много места в страната бе отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета неделя от месец ноември.
В Благоевград датата бе отбелязана в рамките на втория етап от ежегодната акция „Зима“, който се провежда от 9 до 22 ноември и е под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“. Според статистиката на ОД на МВР – Благоевград през миналият зимен сезон от 1 октомври 2014 до 31 март 2015 година в областта са възникнали 142 тежки катастрофи с 14 убити и 183 души ранени. Общо произшествията включително и само с материални щети, без пострадали за същия период, са 616. Началник сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР-Благоевград главен инспектор Димо Чобанов отбеляза, че както шофьорите, така и пешеходците през зимния сезон трябва да се съобразяват с метрологичната обстановка, за да бъдат избегнати инциденти.
Във Варна десетки граждани се включиха в отбелязването на Световния ден на възпоменание на жертвите на пътнотранспортните произшествия. Пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” се проведе демонстрация по оказване на помощ на пострадал при ПТП, на която присъства и народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова. Служители на полицията, които патрулират по улиците на града, също отдадоха своята почит към паметта на жертвите на пътнотранспортните произшествия и съпричастността си към техните близки.
Враца също отбеляза Световния ден на жертвите на пътя. Както всяка година в инициативата се включиха и представители на Община Враца, Младежкия дом, ОД на МВР-Враца, Български червен кръст и Ученически общински съвет.
В област Ловеч девет училища получиха палка „Стоп: Деца!”. Предназначението на палките е да се използват за спиране на пътни превозни средства и осигуряване на безопасно пресичане на платното за движение от група деца. Единствения принцип по който са избрани училищата е тяхното разположение в непосредствена близост до улица. Учебните заведения са: ОУ „Христо Никифоров”, ОУ „Васил Левски” и ОУ „Димитър Димов” в гр.Ловеч, СОУ „Алеко Константинов” в гр.Луковит, НУ „Хаджи Генчо” гр.Тетевен, ОУ „Иван Хаджийски” и НУ „Св. Св. Кирил и Методий” гр.Троян, ОУ „Христо Ботев” с.Кирчево и СОУ „Св. СВ. Кирил и Методий” гр. Угърчин.
В Смолян бе проведена работна среща със заместния-областния управител на гр. Смолян с участието на представителите на: местната власт, ОД МВР – Смолян, РД ПБЗН – Смолян, “Пътна полиция”, БЧК – Смолян, Регионален инспекторат по образование – Смолян, Регионална здравна инспекция и Областно пътно управление-Смолян за координиране на действията за организиране и провеждане на мероприятия, с цел да бъде почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. В предвидените инициативи за отбелязване на световния ден участие взеха още инструктори по кормуване, представители на таксиметрови служби, транспортни фирми и превозвачи, ученици и всички желаещи граждани.
Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, както и да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото.
На днешния Световен ден за възпоменаване на жертвите при пътно-транспортни произшествия и ден след кървавите атентати в Париж на 13 ноември – духовенството и миряните на Българската православна църква се помолиха за упокоение душите на всички невинно загинали.

Любославие.БГ по информация на БС и агенции

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре