Сега четете
Обзор от заседанието на Националния съвет на БСП

Обзор от заседанието на Националния съвет на БСП

Мwpid-k1b8528-1.jpgихаил Миков: На мен доверие ми е дал Конгресът, благодаря на членовете на бюрото, с които продължаваме

„Националният съвет не подкрепи опита за дестабилизация на партийното ръководство”. Това обяви пред медиите след заседание на Националния съвет на БСП лидерът на партията Михаил Миков исканията за оставки на членовете на Изпълнителното бюро. По думите му с този опит се е целяло да се създаде подходяща среда за онези, които днес се чувстват нестабилни. „Забележете, че много активно тези въпроси се поставяха от  София и Пловдив – председателите, които имат най-лошите резултати в партията. Те всичките се нахвърлиха на Изпълнителното бюро”, допълни лидерът на БСП.
Михаил Миков подчерта, че на него доверието е дадено от Конгреса и изказа благодарности на другарите от ИБ, с които продължава напред, така и на тези, които са решили, че на този етап се оттеглят. „Честно е, когато си подаваш оставката, да кажеш, че няма пак да се кандидатираш, защото тези театралности – сега си подавам оставката, а утре пак ще си организирам избора, вече омръзнаха на хората и са част от загубата на доверие”, заяви председателят на социалистите. Според него голяма част от критиките за изборната загуба са били казани в доклада. „Разбира се имаше и основателни критики, но имаше и такива, които излъчваха едно желание в този момент да бъде ударено бюрото, за да може да се включат отново в играта”, каза още той.
Миков обяви, че Националният съвет ще готви конгрес така, както става обикновено – със съответните комисии, а оперативният орган на партията остава в този си вид засега. „Когато реша, ще предложа още промени в Изпълнителното бюро, нови членове. Това съм го обяснявал няколко пъти, включително и на тези, които днес най-гръмогласно викаха за колективна оставка”, допълни Миков. В заключение той съобщи имената на подали оставка от Бюрото – Драгомир Стойнев, Калоян Паргов и Илияна Йотова.
Атанас Мерджанов: Националният съвет на БСП остро осъжда терористичната атака в Париж

„Беше приета декларация на НС на БСП, която остро осъжда терористичната атака в Париж”.  Това заяви пред медиите зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов. Той обясни, че ясно е отразена символиката в тази терористична атака, която е била причина за избора на места, които са символи на демокрацията, на свободата на изразяване. По думите му неслучайно е бил търсен и спортният двубой между Франция и Германия, които са моторите на европейската идея. Мерджанов обясни, че в декларацията се заявява ясно, че трябва да си даваме ясна сметка, че сме на прага на Трета световна война – война срещу европейската цивилизация и европейските ценности; обявена от Ислямска държава като символ на световния тероризъм. „Националният съвет на БСП остро осъжда тази варварска атака над мирното население, всяка проява на тероризъм и на политическа саморазправа чрез насилие и изразява най-искрени и дълбоки съболезнования към жертвите на трагедията, столицата Париж и народа на Франция”, заяви говорителят на партията. Той допълни, че левицата призовава в този тежък за Франция, Европа и света момент за единство  и ясна политика на ЕС и Съвета за сигурност на ООН в борбата срещу тероризма. „Противоречията между държавите, постоянни-членки на СС на ООН, трябва да останат на заден план до пълното изкореняване на терористичната заплаха”, обясни Мерджанов. По думите му е необходима незабавна реакция и засилване на съществуващото сътрудничество, с оглед изправяне на подбудителите и извършителите на това ужасно деяние пред правосъдието. „НС на БСП заявява, че България е част от тази борба, срещу всякакви форми на заплаха и насилие, и ще отстоява правата на човека, свободата на гражданите и ценностите на демокрацията. Настояваме българското правителство да предприеме допълнителни мерки за сигурност на своите граждани, включително в среден- и дългосрочен план, като изразява готовността на БСП да окаже политическа подкрепа за тяхното прилагане”, заяви Мерджанов. Като необходими спешни мерки той посочи укрепване на границата и всичко онова, което е задължение на службите за сигурност по гарантиране на сигурността на гражданите.

Пълният текст на декларацията:

Декларация на НС на БСП
Късно вечерта, петък, 13-ти ноември, в Париж бяха извършени серия кървави атентати. С невероятна дързост и жестокост терористи стреляха и взривиха бомби едновременно на шест места, убиха и раниха стотици хора. Търсена е преднамерено зловеща символика в избраните цели.
Концертната зала Батаклан – любимо място на френската младеж, където артистите се ползват с пълна свобода на изразяване, а единствен техен съдник е винаги пълната зала.
Пред стадиона, където Франция и Германия, страните–мотори на европейската идея, играят приятелски мач.
Площадът на Републиката.
Ударена е Франция – страната на правата на човека, Париж – изявен културен център на Европа. Ударен е цивилизованият свят. Ударени са основните човешки ценности и устоите на солидарното демократично общество. Ударени сме всички ние.
Трябва да си даваме ясна сметка, че сме на прага на Трета световна война – война срещу европейската цивилизация и европейските ценности; обявена от Ислямска държава като символ на световния тероризъм.

Вижте и

НС на БСП:

                 Остро осъжда тази варварска атака над мирното население, всяка проява на тероризъм и на политическа саморазправа чрез насилие;
                 Изразява най-искрени и дълбоки съболезнования към жертвите на трагедията, столицата Париж и народа на Франция.
                 Изразява своята солидарност, споделяйки мъката на всички онези, които скърбят.
                 Призовава в този тежък за Франция, Европа и света момент, за единство  и ясна политика на ЕС и Съвета за сигурност на ООН в борбата срещу тероризма.Противоречията между държавите, постоянни-членки на СС на ООН, трябва да останат на заден план до пълното изкореняване на терористичната заплаха.
                 Необходима е незабавна реакция и засилване на съществуващото сътрудничество с оглед изправяне на подбудителите и извършителите на това ужасно деяние пред правосъдието.
                 Заявява, че България е част от тази борба, срещу всякакви форми на заплаха и насилие, и ще отстоява правата на човека, свободата на гражданите и ценностите на демокрацията.
                 Настоява българското правителство да предприеме допълнителни мерки за сигурност на своите граждани, вкл. в среден- и дългосрочен план, като изразява готовността на БСП да окаже политическа подкрепа за тяхното прилагане.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре