Сега четете
„Каръци” вдига завесата на „Киномания”

„Каръци” вдига завесата на „Киномания”

КаръциНай-новите филми на Никита Михалков и Уди Алън ще бъдат показани в рамките на фестивала, който продължава до 29 ноември

“Каръци” открива “Киномания” днес от 19 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата. Преди дни продуцентката на фестивала Хермина Азарян и програматорът на традиционното събитие Владимир Трифонов представиха богатата програма, която ще достави на киноманите удоволствието да са сред първите зрители на най-нови хитови продукции от цял свят. Традиционно са подбрани и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди – по случай 100-годишнините от рождението на Ингрид Бергман, Марио Моничели, Орсън Уелс, Франк Синатра. Ще имаме възможност да видим и филма на Стеван Райли “Слушай, Марлон”, включващ непоказвани и нечувани записи от личния архив на един от най-почитаните и влиятелни актьори на всички времена.

“За мен и екипа е изключителна отговорност да открием “Киномания”, освен това филмът ще се срещне за първи път със софийска публика”, каза режисьорът Ивайло Христов. Още три игрални, два документални и един анимационен филм ще представят българското кино на мащабното събитие, което ще продължи до 29 ноември в София, Пловдив и Варна. На “Киномания” ще видим един филм, който чака своята премиера за софийска публика цели три години, след като спечели “Златна роза” за 2012 г. “На 14 ноември от 20.30 ч. в “Люмиер” ще бъде първата прожекция на филма “Аз съм ти”, който обиколи фестивали в Азия, Африка, Северна и Южна Америка и има субтитри на 9 езика, включително японски и китайски”, разказа режисьорът Петър Попзлатев.

Първият филм от десетината проекта, допуснати миналата година до първата сесия за нискобюджетно кино в Националния филмов център – “Докато Ая спеше” на Цветодар Марков, също ще има своята премиера на фестивала на 16 ноември от 18.30 ч. в “Люмиер”. Филмът спечели “Златна роза” тази година във Варна, а актьорът Стефан Денолюбов – отличието за мъжка роля.
“Жената на моя живот” ще гледаме за първи път на 19 ноември от 18.30 ч. в “Люмиер”. Филмът на режисьора Антоний Дончев е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния. Изпълнителката на главната роля Виолета Марковска вече спечели награда на десетия Кипърски международен кинофестивал, в главната мъжка роля е Соран Ибрахим.

Родното документално кино ще присъства в програмата с “Катя Паскалева. Последната роля” на режисьорката Ема Константинова, заснет по идея на Георги Тошев. Филмът е част от почетните събития, с които се отбелязва 70-годишнината от рождението на именитата актриса с прожекции на 26 ноември от 19 ч. в “Люмиер” и следващата вечер от 18.45 ч. в културния център “Г8”. По-късно филмът ще пътува из страната и ще бъде показван в културните центрове на България в Европа. На 19 ноември от 10 ч. на полуетаж Изток в НДК ще бъде открита изложба с непоказвани картини на Катя Паскалева. Предстои до края на годината и премиера на книга, посветена на обичаната актриса.

“Усмивките на българските кинокомедии”, който може да гледаме на 21 ноември от 17.30 ч. в “Люмиер”, е последният филм на режисьора Иван Георгиев-Гец. “Заглавието може да звучи доста смешно, но филмът изобщо не е смешен. Той напомня за по-старото поколение български комедии, които остават все още актуални”, каза режисьорът Радослав Илиев.

Българската пълнометражна анимация “Пук” – екранизираната приказка на Валери Петров, ще бъде излъчена на 15 ноември от 17 ч. в “Люмиер”. “Това е анимационен филм по приказка, направен с класическа рисувана анимация на хартия. До момента е участвал на два фестивала – в Китай и в Торонто. От 35 години българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм”, подчерта режисьорът Анри Кулев. И добави, че екипът е спечелил субсидия от НФЦ за заснемането на  “Меко казано” от Валери Петров.

158-минутната творба на Никита Михалков “Слънчев удар” (2014) пристига за четири прожекции на “Киномания” – 14 ноември от 17 ч. в “Евро синема”, 17 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК, 21 ноември от 17 ч. в културен център “Г8”, 22 ноември от 17.15 ч. в “Одеон”. Екранизацията по произведението на Иван Бунин е руското предложение за “Оскар”.

Вижте и

За пети път в рамките на “Киномания” ще се състои Френски филмов фестивал с девет най-нови заглавия. Първата прожекция е на 13 ноември от 20.30 ч. в “Люмиер” – “Лоло” на Жюли Делпи. В програмата са още “Дийпан: Съдбата на бежанеца” на Жак Одриар – със “Златна палма” в Кан тази година, съвсем новата копродукция на Франция и Китай “Вълчият тотем” на знаменития Жан-Жак Ано, “Казвам се Самба” на Оливие Накаш и Ерик Толедано, “Моят крал” на Майуен с участието на Венсан Касел, “Франкофония” на Александър Сокуров – копродукция на Франция-Германия-Холандия, и др.

Американското кино ще гостува на фестивала с едни от най-новите си екранизации. Сред тях блести последната творба на Уди Алън “Почти нормален” с участието на Ема Стоун и Хоакин Финикс. “Rock the Kazbah: Добре дошли в Афганистан” на Бари Левинсън събира поне 4 звезди – Бил Мъри, Брус Уилис, Зоуи Дешанел и Кейт Хъдсън. В два филма ще имаме удоволствието да гледаме в забележителни роли блестящия актьор, 38-годишния Майкъл Фасбендър – той е в кралска двойка с Марион Котийар в “Макбет” на австралийския режисьор Джъстин Кързъл и в образа на Стив Джобс в едноименната лента на Дани Бойл.

Тези дни бяха обявени номинациите на Европейската филмова академия за наградите, които ще бъдат връчени на церемония в Берлин. Някои от най-силните европейски филми ще бъдат показани на “Киномания”. Сред тях “Младост” на Паоло Сорентино (с пет номинации – за най-добър филм, режисура, актьор, актриса и сценарий), “Моята майка” на Нани Морети, който е сред фаворитите за режисура и актриса (Маргерита Буй), “45 години” на Андрю Хей с Шарлот Рамплинг и Том Кортни, който освен техните номинации има и такава за сценарий, а Шарлот Рамплинг и за цялостно творчество, “Съвсем нов завет” на Жако ван Дормел с Катрин Деньов, номиниран за най-добра комедия и отличен за сценографската работа на Силви Олив.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре