Сега четете
„Ръкописът“ оживява на 30 септември по БНТ

„Ръкописът“ оживява на 30 септември по БНТ

penБългарската национална телевизия създава територия за състезание между литературни таланти. Тази сряда, 30 септември, точно в 21:00 часа в ефира на БНТ 1 тръгва литературното реалити „Ръкописът“.

Дългоочакваната премиера на шоуто ще събере зрителите по същото време и на голям екран на открито пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София, за да ги направи съпричастни на емоцията от старта на оспорваното състезание между дебютни романи. На живо и в ефир БНТ 1 ще запознае зрителите с всички 72-ма участници, които достигнаха след тежък кастинг до участие в предаването. Своите ръкописи изпратиха българи с различни професии от страната и наши сънародници, които живеят в чужбина, за да докажат, че именно техният роман заслужава да бъде издаден.

По-рано същия ден на пресконференция в Националната библиотека БНТ ще представи 72-мата талантливи участници. Състезанието ще започне веднага за първата група от 12 души, които ще преминат през различни предизвикателства. На изпитание ще бъдат подложени тяхното въображение, талант и умение да реагират адекватно в трудни ситуации. В първия епизод зрителите ще чуят личните им истории, ще разберат какво ги е вдъхновило да напишат романа си, защо ръкописите им разказват за исторически събития, преживяни случки или измислени светове – всичко, което ги е окуражило да напишат своя първи роман.

В края на епизода от 12-те претенденти ще остане един, който отива на финал. В следващите пет епизода от останалите конкуренти ще бъдат определени още петима, които също ще се състезават за победата. В следващите 6 епизода от втората фаза на формата ще се конкурират победителите от първите 6 серии и върнатите от продуцентската колегия. Победителят ще бъде излъчен във финалния – 12-ти епизод.

3e168112c352033cf2809d1c1f72f8ce

„След „Голямото четене“ – форматът, който преобърна представите на телевизионния пазар за реалити и провокира невероятен интерес към четенето, „Ръкописът““ е продължение на амбицията на БНТ да покаже, че актуалните телевизионни формати могат да имат своя важен културологичен ефект и да предложат алтернатива на зрителите. Всеки един от тези участници, с които зрителите се запознаха през лятото, е част от енергията на уникалното литературно реалити, което ще покажем в ефира“, коментира програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

В хода на надпреварата участниците ще трябва да демонстрират таланта си да пишат в реално време, като ще се срещнат с едни от най-четените съвременни писатели – Георги Господинов, Илия Троянов, Елена Алексиева, Владимир Тодоров, Александър Секулов, Георги Мишев, Алек Попов, носителката на наградата „Пулицър“ Елизабет Франк, както и Тайе Селаси, жури в италианското издание на формата. Всички те ще споделят с участниците опита и знанията си за творческия процес.

Претендентите ще описват своите преживявания и емоции в различни жанрови форми и ще бъдат поставяни дори в екстремни ситуации. Сред специалните гост-участници в „Ръкописът“ са режисьорите Явор Гърдев и Иван Добчев, актьорите от „Под прикритие“ Владимир Пенев и Захари Бахаров, музикантите Васко Василев и Ицо Хазарта.

Вижте и

„Вярвам, че зрителите ще оценят колко смело е от страна на авторите да ни допуснат в творчески процес и да се борят за произведенията си. Ще съм щастлива, ако разбием упорито налаганото клише, че хората искат да гледат само „сеири“. Намерихме се взаимно с чудесни интелигентни участници, които заслужават внимание и любов от аудиторията“, каза продуцентът на шоуто от страна на БНТ Евгения Атанасова.

Тежката задача да оценява уменията на кандидатите ще имат трима утвърдени и любими на публиката български писатели – Ваня Щерева, Владимир Зарев и Захари Карабашлиев, водещия на формата – писателят и драматург Георги Тенев. Режисьор на „Ръкописът“ е Милко Лазаров. Продуцент на „Ръкописът“ е БНТ, режисьор на формата Милко Лазаров, а изпълнителен продуцент – „Ред Карпет“.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре