Сега четете
Кметът на Панагюрище нападна ДПС заради Райна Княгиня

Кметът на Панагюрище нападна ДПС заради Райна Княгиня

20150510-bjvderqpmgВ интернет се появи клип, на който е записано как мургав певец изпълнява на турски “Песен за Райна Княгиня”, а ръководството на партията, начело с Лютви Местан, Хасан Адемов, Камен Костадинов, Рамадан Аталай и др, искрено се забавлява. По този повод Никола Белишки, кмет на община Панагюрище в периода 2011-2015 г. написа открито писмо да Местан и ръководството на партията.

Ето и текста на писмото:

„До Председателя
На Централния съвет на ДПС
Лютви Местан

Ето и Откритото писмо на кмета:

„От Никола Иванов Белишки – кмет на община Панагюрище през мандат 2011-2015 г.

Г-н Местан, членове на Централния съвет на ДПС,
При старта на предизборната кампания на Вашата партия Вие и останалите членове на ръководството на ДПС станахте част от грозно зрелище, което предизвиква категоричното възмущение у мене, жителите на община Панагюрище и милиони българи в страната и чужбина. Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня“.
Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на Вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци. След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка“, въпреки че синовете и – достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим и Вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели.
Като кмет на община Панагюрище през изминалия мандат, като панагюрец и човек, възпитан да тачи паметта на дедите си, Ви призовавам да намерите сили и да се извините за това, че поругахте паметта на най-великата българка и на стотиците славни герои, дали живота си за Освобождението на България от турско робство и обидихте техните потомци.
Господин Местан, Вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във Вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България!
Нека Господ да Ви съди!
Никола Белишки – кмет на община Панагюрище 2011-2015 г.“

Вижте и

Масово изпълнение на песента за Райна Княгиня готвят в Панагюрище. То ще е по повод изпълнението на емблематичната за средногорския град песен на турски език по време на откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих.

Организатори са жители на Панагюрище, които са създали страница във Фейсбук за масовата проява. Предвижда се тя да се състой в събота на историческия хълм Маньово бърдо в Панагюрище, където по време на Априлското въстание местните поборници се бият срещу турската войска и башибозук. Към момента участие за масовото изпълнение на песента за Райна Княгиня са потвърдили близо 500 човека.

В отговор от централата на ДПС бе разпространено становище, че няма нищо по -хубаво от това на митинг на Движението да се пее патриотична песен за Райна Княгиня. Освен това не ставало въпрос за песен, чийто е текст е преведен от български на турски, а за друга автентична песен с друг текст по същата мелодия, което според ДПС, е феномен на балканската музика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре