Сега четете
Хакнаха Уолстрийт и Юнайтед еърлайнс

Хакнаха Уолстрийт и Юнайтед еърлайнс

the-massive-hack-of-the-nasdaq-that-has-wall-street-terrified-of-cyber-attacksПаника завладя за 3,5 часа борсата в Ню Йорк, акциите на антивирусните фирми скочиха

Търговията на Уолстрийт спря за няколко часа.
Тампа, Флорида – Паника завладя световната борса Уолстрийт в Ню Йорк за 3,5 часа, съобщи Си Eн Би Си. Представители на NYSE съобщиха, че търговията замряла в 11:30 часа сутринта вчера и посочиха като причина „технически проблем“. Търговията бе възобновена следобед в 3:10 местно нюйорксо време. Скок отеблязаха акциите на компании, които предлагат услуги в областта на кибернетичната сигурност – Сайбер Арк, Имперва, Ей Ви Джи, Пало Алто Нетуъркс.

„Не мога да кажа каква точно e причината. Открихме какво е станало и го оправихме, но нямаме доказателство, че причината е външна“, заяви президентът на борсата Томас Фарли.
„Няма доказателства, че са замесени зловредни изпълнители“, на свой ред посочи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Администрацията на президента Барак Обама следяла развитието на ситуацията, допълни той.

Проблемът не е засегнал системите за електронна търговия „Арка“ и „Амекс/Арка опшънс“. Другата кибернетична програма Nasdaq също не е била засегната и е продължила да работи нормално.

Подозрения, че става дума за хакерска атака обаче събуди фактът, че едновременно с Уолстрийт от строй излезе и компютърната система на голямата авиокомпания „Юнайтед еърлайнс“. Засегнати бяха 3500 вътрешни и международни полета, което доведе до големи закъснения на 235 летища в САЩ и 138 по света.

„Проблеми има не само със самолетите във въздуха, но и с тези, които са на земята. Имаме машини, които са теглени на ръкави, които трябва да бъдат използвани от други аероплани“, заяви Антъни Роман, бивш пилот и настоящ прездидент на компанията „Роман § асошиейтс“, която се занимава с управлението на рискови ситуации. Часове по-късно компютърната система бе възстановена, но домино ефектът продължава да предизвиква закъснения.

Вижте и

Междувременно брокерите на Уолстрийт започнаха да взимат мерки, за да изолират търговските операции от очаквания лош изход на кризата с Гърция. Представител на „Сити бенк“ заяви, че се подготвя реакция за най-лошия сценарии – излизане на Гърция от еврозоната и връщане на страната към старата и валута – драхмата. Според банката Атина още не достигнала точката, от която няма завръщане назад. Възможно било до неделя да бъде постигнат пазарлък за краткосрочен заем, което да позволи на гръцките банки да отворят.

Но финансово-кредитните институции на страната няма откъде да вземат стотици милиарди евро, зада платят сметките си. Това може да доведе до бавен вариант на процеса Грексит, което да продължи като агония месеци наред. Отлагането на най-лошия сценарии според „сити“ може да отнеме 2-3 години, след което сегашната криза ще се повтори в много по-свиреп вид.

На практика брокерите вече са отписали акциите на гръцките компании и били взели всички мерки, за да намалят ефекта върху световната икономика от изпадането на Гърция от еврозоната. Страховете били главно сценарият да не се повтори с другите страни, които също с в криза – Португалия и Испания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре