Сега четете
Представиха благотворителни инициативи за Непал в НДК

Представиха благотворителни инициативи за Непал в НДК

ndkНа специална пресконференция днес бяха представени благотворителните инициативи за пострадалите от разрушителното земетресение в Непал, които се организират в Националния дворец на културата (НДК).

“Голяма част от тези благотворителни инициативи не бяха предварително планирани и затова не присъстват в каталога на ХХ “Салон на изкуствата”, с който разполагате, тъй като той се изготвя по-рано във времето”, сподели ръководителят на “Продуцентски център – НДК” Михаела Петрова.
“Чрез красотата на музиката, филмите и изкуствата в рамките на “Салон на изкуствата” искаме да изразим подкрепа на пострадалите след това, което им се случи в Непал. Моето желание е да не реагираме като хората, населявали антична Гърция – със страх и страдание, а като хора от ХХI век – с любов и състрадание”, каза Петрова.

“Мотото “Намасте, Непал” се роди буквално два дни след земетресението и решихме да организираме тази благотворителна кинопанорама. Тук е моментът да благодарим на директора на Двореца Мирослав Боршош и екипа на НДК, защото в тяхно лице открихме партньори и съмишленици”, каза Александра Петрова от “Банско Филм Фест”.

Тя представи подробно програмата на кинопанорамата “Намасте, Непал”, а любопитен акцент в нея са и няколкото изложби, които ще придадат допълнителен тематичен оттенък на събитието. Лице на кампанията е д-р б.н. Боян Петров (първият български алпинист, изкачил К2).Втората инициатива ще е БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА ИЗЛОЖБА „ЗАЕДНО В НЕПАЛ”, чието официално откриване ще се проведе на 26 май от 19:00 ч. в Централно фоайе на НДК.“За нас изложбата беше нещо планирано, но не бяха планирани кратките срокове, в които трябваше да се организира и затова благодарим на НДК за това, че ни приютиха, както и на всички наши партньори”, каза Бойко Благоев от организаторите на изложбата.

Той подчерта, че целта е не само събирането на средства, а и темата “Непал” да остане в публичното пространство.Специално за откриването тази вечер ще дойде Стоян Маринов, който с трите си деца преживя разрушителното земетресение и с очите си видя ужаса от бедствието в азиатската страна.Изложбата включва фотографии от Непал само седмица преди земетресенията и показва забележителностите на страната, някои от които, за съжаление, вече не съществуват. Изложбата може да бъде видяна до 7 юни, а всички приходи и дарения ще отидат за децата на Непал чрез УНИЦЕФ България и Teach for Nepal.С дарение от 50 лв. УНИЦЕФ осигурява 5 000 таблетки за пречистване на питейна вода на засегнатите семейства. 150 лв. ще осигурят животоспасяващи соли за рехидратация на 200 деца. С дарение от 300 лв. за кампанията на Teach for Nepal едно пострадало семейство получава храна и подслон за цял месец!

Вижте и

Третото събитие е с УЧАСТИЕТО НА МУЗИКАНТИТЕ ОТ 3CYCLE?? – Марина Великова, Стефан Христов и Марая Христова Дайкстра, които ще изнесат концерт “PLAYS FOR NEPAL” на 4 юни от 19:00 ч. в зала 11 на Националния дворец на културата (НДК) в памет на загиналите от земетресението в Непал и в подкрепа на техните близки.“Искаме да благодарим на екипа на НДК и “Салон на изкуствата” за тази покана, тъй като е много хубаво да се правят подобни събития, макар поводът за нашия концерт да е тъжен”, каза Марина Великова от група 3CYCLE. “Решихме нашият концерт да наречем “3CYCLE PLAYS FOR NEPAL”, като една реплика на “PRAY FOR NEPAL”, да се помолим и чрез нашата музика да направим съпричастни хората, дошли на нашия концерт”, категорична беше тя.

Групата изпълнява музика, която е дълбоко свързана с корените на Изтока, а нейните членове – Марина Великова, Марая Христова Дайкстра и Стефан Христов са били за дълги периоди в Азия и са опознали източната култура в детайли.50 % от печалбата от концерта ще бъдат дарени на УНИЦЕФ България в подкрепа на децата, пострадали от земетресението в Непал.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре