Сега четете
Носители на просвета

Носители на просвета

MG_3614
В навечерието на светлия празник, посветен на културата и просветата, гостувам на едно събитие, отличило заслужено млади интелектуалци и утвърдени имена в публичните среди.

Изключително развълнувана съм от присъствието ми на една изключителна церемония „Носители на просвета 2015 г.” В навечерието на светите братя Св.Кирил и Методий от 2013 г.  Националното представителство на студентските съвети стартира тази инициатива за първи път, която вече се превръща в традиция.

Заnositeli na prosvetaщото развитието на културата, образованието и науката са истинските причини да пазим надеждата за по-добро и устойчиво развитие на България.

И прелестната сграда на културното средище – Националната библиотека се явява точното място за провеждане на това културно мероприятие. Залата е пълна с гости и развълнувани млади хора, отличени с приз за своя принос в сферата на просветата.

Събитието е под патронажа на министъра на образованието – проф. Тодор Танев. За мен вълнението е двойно, защото се срещам със своя професор от академичните среди, който вече е оглавява ключово ведомство и виждам отново нестихващия ентусиазъм и все така огнения и верен на убежденията си академик- проф. Танев! Да, преди всичко професор!

Конкурсът цели да събере покаже и популяризира онези положителни събития, идеи, послания и личности в България към днешен момент, които свързваме с темите за развитието и по-доброто бъдеще на българската култура, образование и наука. Защото следа да се отличават и награждават добрите примери в тази насока. И те да бъдат пример  и стимул за всички останали.nositeli na prosveta 1

Отличията ще бъдат връчени на фона на уникална Национална изложба „Напред, науката е слънце“ изнесена по повод 1200-годишнината от рождението на Св. Методий, патронния празник  на Националната библиотека. Изложбата е под патронажа на Министерството на културата и част от Националния културен календар за 2015 г. В нея ще бъдат включени уникални, стари славянски ръкописи от ХІІ и ХІІІ век, оригинали на първите преписи на първите български учебници, притежание на Националната библиотека.

Приветстваме Ангел Георгиев, председател на националната асоциация на студентските съвети, който споделя, че „участниците могат да даряват съзнание”. С мотивиращо чувство продължава да се случва конкурсът, защото днес всички са събрани по повод на нещо хубаво.

Министър Танев тържествено приветства откриването на това светло събитие „наистина развитието на образованието, културата и науката са надежда за по-доброто бъдеще на България. Тук става дума за най-стратегическото нещо, което може да ни спретва като народ”. Министър Танев напомня, че всички ние носим ключово значение за опазването на културните си ценности, защото за това не можем да разчитаме на  НАТО, няма го и Варшавския договор, няма минало и бъдеще. Ако задържим развитието и имаме за идеал нещо, което е от миналото „помнете моето дълбоко убеждение, че миналото е един от най-лошите материали за изграждане на бъдеще, ако се използва само то само по себе си“. Бъдеще се изгражда с планове и с мечти и се случва това сливане на миналото с настоящето.  Да помним, че бива да забравяме старото и да сме наясно какво искаме да правим в бъдещето, призова проф. Танев.

Министър Танев също бе отличен със специална награда – плакет по повод годишнина от основаването на организацията. Председателя на организацията връчи наградата по повод честване на 15 годишнината на организацията. Образователният министър  акцентира на значението на алумните за непрекъснатото образование и препредаване на любовта към науката със светлия пример на завършилите студенти и препоръките им към младите студенти.

В първата категория „Снимка”, наградите се връчиха от Йоанна Дочевска, председател на асоциация за развитие на българския спорт. Отличия получават Владимир Иванов от Бургаски свободен университет; Веселина Стоянова Медицински университет Пловдив; Надя Богомилова – университет по Библиотекознание и информационни  технологии.

Социалните мрежи обхващат все по-голяма част от нашето ежедневие. Едно проучване на Министерството на младежта и спорта показва, че 90% от младите хора предпочитат интернет комуникацията. И може ли интернет събщенията да ни носят просвета? През 2015 г. може. И в подкрепа на това са наградени в категория Twiter съобщения отличили се млади хора в областта на тази област. Наградите връчи заместник председателя на Националното представителство на студентските съвети –  Яна Бакелова. Трето място се пада на Антонио Хаджиколев – Икономически университет Варна; Светослава Димитрова – Университет по библиотекознание и информационни технологии; Първото място е за Георги Димитров – Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”..

В Категория „Кратко есе”, наградите се връчиха от министър Танев. Отличените са Мария Недева – Бургаски свободен университет; Егения Кацарева – Технически университет София и Катериана Пулчева.

Награда по случай годишнината на организацията получи и г-жа Соколова, която е сътрудник и  приятел на студентите и на организацията. Тя се е грижила за добруването на  организацията с надеждата партньорството да продължи и занапред. Тя връчи награди за разработени проекти и както споделя самата тя подборът не е бил никак лесен.

По време на идоли образите и делото на Кирил и Методий завинаги ще останат символ обобщение на феникса на българския дух.

Категория за цялостен принос в областта на българската култура.

Наградите бяха връчени от д-р Ангел Георгиев, председател на организацията. Научно изследователската дейност от 2001 г., започва като асистент и минава през старши докрор по Конституционно право. Тя е член е на съюза на учените. Води лекции по учебни дисциплини, свързани с правото. Тя е доц. Емилия Сидерова, получила награда след вота на студентите.

Той е патриархът на българската забавна музика,създал повече от хиляда песни и златни бисери на българска култура. В продължение на повече от пет десетилетия неговите песни се изпълняват от известни певци като – Лили Иванова, Васил Найденов, Роси Кирилова, Дует Ритон и др. Повечето му песни са създадени по брилянтните стихове на български поети- Дора Габе, Елисавета Багряна, Атанас Далчев и др. Чест е да бъде специален гост и носител на приза – легендарният Тончо Русев.

Следващата отличена е една наша национална гордост, отличена с много награди, отредили място на брилянтните й песни  в съкровищницата на българската музика. Тя е най-обичания глас оставила голяма следа в българската музика – г-жа Маргарита Хранова.

И другото име е също толкова значимо и пораждащо гордост пред таланта на словото, блестящият и пленителен магьосник на стиховете. Един от най-любимите ни съвременни български поети, примерът на нашето поколение – Недялко Йорданов. Той успя да ни отдалечи от рутината и ни пренесе в света на стиховете, на своите студентски спомени. И разбира се поезията бе неотлъчно в разказите му и със захлас чухме едно прекрасно негово стихотворение…

ХАЙДЕ ДА СЕ ВЛЮБИМ

Вижте и

Хайде да се влюбим
Като в детска жмичка…
Крием се… Играем
своята игричка.
Толкова гореща…
Толкова студена…
Неосъществима.
Неосъществена…

Хайде да се влюбим
смешно и случайно,
много забранено,
рисково и тайно.
Чуждата квартира…
Всеки те оглежда…
Някаква илюзия…
Никаква надежда…

Хайде да се влюбим
тихо, идеално,
светско, интернетско,
визовиртуално…
Вечер пред екрана
в стаята да зъзнем
да си пишем глупости
и да си омръзнем.

Хайде да се влюбим…
Грубо, неприлично.
Само сексуално.
Никак платонично.
Аз във теб… Ти в мене…
Плътно и изцяло.
Не душа в душата –
само тяло в тяло.

Хайде да се влюбим
Просто… Като всички…
И да ми наготвиш
зелеви сармички.
Чаша бяло вино…
Ммм…. какви са вкусни!
И да те целувам
с влажни, блажни устни.

Хайде се влюбим…
Страстно… Безпределно.
Може и взаимно…
Може поотделно…
Сляпо.. Съдбоносно…
Истински….Страхотно…
И невероятно…
Дълго… Доживотно…

Хайде да се влюбим.
Погледи да вперим
към върха… Нагоре…
И да се катерим…
Мили.. Остарели…
И да го посочим…
И като го стигнем –
заедно да скочим.

Трябва да се влюбим…
Бог така ни каза.
За да оцелеем
в днешната омраза.
Иначе в живота
всичко ще изгубим.
Трябва да се влюбим…
Трябва да се влюбим.

Изключително много заслужено наградени млади хора, носители на пламъка на любознанието, на науката и стремежа към това да намират съмишленици и креативността да бъде техен двигател! Прекрасна вечер и много емоции, напомнящи гръмко, че светлият пример е тук и сега и има носители и преносители и пламъка на просветата ще пребъде!

Автор: Мария Николчева, София, 11.05.2015 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре