Сега четете
Интервю с Георги Коритаров и Ангел Джамбазки

Интервю с Георги Коритаров и Ангел Джамбазки

Koritarov_fault004Съдбоносни часове за Македония. На живо: Данаил Глишев от огнището Куманово – десетки убити и ранени

Гост: Георги Коритаров, журналист и Ангел Джамбазки, евродепутат
Резюме: Македонските власти официално обявиха, че са ликвидирали групата, която атакува един от кварталите на Куманово. Резултатът от вчерашните престрелки там са няколко убити и десетки ранени полицаи. Терористите са били 40, като повечето от тях са издирвани за престъпления в различни държави. Вътрешното министерство на страната разпространи кадри на четирима от мъжете, които са се предали, след като им свършили патроните. Според македонските власти те са бивши албански полеви командири, участвали във военните конфликти през 2001 г. в Македония.
„Не отричам, че събитията могат да имат връзка с Русия, което не е изненадващо. Така или иначе е исторически факт, че идеята за такава нация е родена и измислена в Кремъл. В този смисъл не съм учуден от реакцията на руското външно министерство. Категорично Русия и Сърбия пазят Никола Груевски, а и най-вероятно го финансират”, коментира в „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му в лицето на Македония на Балканите „имаме една малка Северна Корея”. Той допълни, че в обстановката в страната се преплитат няколко сюжета.

„От едната страна е чисто вътрешнополитическата ситуация в Македония – девет години управлява един човек, няма нито едни редовни избори, управлява с подслушване, с назначаване на всички свои роднини на върха на държавната власт. От друга страна, налице е геополитическият сблъсък, който се разиграва и на територията на Украйна. На трето място е начинът, по който живеят албанците на територията на Македония след 2001 г.”, обясни Джамбазки.

Вижте и

„Наистина тук говорим за едно много сериозно разминаване в оценките между западната нагласа на събитията там и нещо, което мен доста ме впечатли – позицията на руското външно министерство, заявена на 9 май, когато станаха събитията в Куманово. От там определят като „изстъпления“ антиправителствените прояви. В случая Македония се превръща в специфична зона в нашия регион. Трябва да се замислим за отговорността на Брюксел.

Периодът, в който няма да има разширяване на ЕС, до голяма степен възпламенява отново стари огнища и ги превръщат в активни конфликтни зони” коментира журналистът Георги Коритаров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре