Сега четете
Да помогнем на сърцето си

Да помогнем на сърцето си

Heart-Love-Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за преждевременна смърт днес, въпреки че някои от тях вече се лекуват или поне състоянието се стабилизира. Лекарствата помагат за един почти нормален начин на живот. Но все пак са необходими някои ограничения. А, разбира се, най-добре е да се погрижим за здравето си още преди да се наложи да се лишаваме от нещо.

Повече от всичко сърцето обича движението. 30 минути разходка всеки ден са необходимо условие за поддържането на сърдечния тонус. Дори след прекаран инфаркт лекарите препоръчват на пациентите си кратки разходки 2 пъти дневно.

Сърцето се влияе много и от правилното хранене – повече плодове, растителни мазнини, леко сготвена храна. Растителните мазнини са главния източник на ненаситените мастни киселини, които поддържат нивото на холестерол в нормалните граници.

Сърцето не обича излишните килограми. Смята се за нормално, ако човек през целия си живот запази теглото, което е имал на 25-годишна възраст (разбира се ако не е страдал в детството си от затлъстяване или прекомерна слабост).

Ако можете, откажете цигарите – напрежението и натоварването на сърцето ще намалее. Ако не сте в състояние да откажете вредния навик, поне се опитайте да намалите бройката на изпушваните цигари. Пушенето вреди не само на здравето, но и взаимодейства с някои лекарства, като отслабва тяхното действие.

Сърцето обича, когато сме спокойни. Лошото настроение и агресията са разрушителни емоции не само за околните, но и за нас самите. Разбира се, не е възможно е да се предпазим от всички видове стрес, но можем да се научим да реагираме по-правилно и да контролираме тези състояния. Алкохолът не е добър помощник при напрежение – след кратко време той отпуска и дори засилва отрицателните фактори.

Сърцето се нуждае от достатъчни количества:

• калий, който има съществена роля за извеждане от организма на течностите над нормата, за подобряване дейността на сърдечния мускул. Голямо количество калий съдържат фасулът, соята, грахът, кайсиите, сушените сливи, прасковите, черният чай, какаото.

• магнезий, който притежава съдоразширяващо и диуретично действие. Основен източник на магнезий са растителните продукти: грах, овес, диня, бадеми, лешници, морско зеле, черен чай, кафе.

Вижте и

• йод, който оказва благоприятно влияние на обмяната на веществата (особено съществено при атеросклероза). Най-богати на йод са рибата, калмарите, скаридите, морското зеле. Йод се съдържа и в яйцата, месото, млякото, цвеклото, салатата, картофите, зелето, краставиците, сливите.

• витамин С, който укрепва кръвоносните съдове. Някои от най-добрите източници на витамин С са червените чушки, ябълките, лимоните, копърът, шипките, касисът.

• витамин Р, който укрепва малките кръвоносни съдове и ги прави по-еластични. Съдържа се най-много във вишните, касиса, чая, граха, портокалите, лимоните, шипките, малините и ягодите.

Любословие по zdrave.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре