Сега четете
„Под прикритие" с продължение

„Под прикритие" с продължение

pod prikritieБНТ официално обяви, че ще снима петия сезон на „Под прикритие“. За пореден път от две години насам. Димитър Митовски пък, който този път ще продуцира кримката сам, каза, че вече пише сценария, който уж беше написан още при финала на четвъртия сезон през март 2014 г. Въпреки твърденията на шефката на държавната медия, че снимките ще започнат тази година, анализ на фактите показва, че това няма как да се случи преди началото на следващата.
Първо, бюджетът на БНТ е намален с 5 милиона и за 2015 г. е 65 147 000 лева. Второ, през ноември предстои „Детска Евровизия 2015″, която ще бъде организирана изцяло от държавната телевизия, а това е страшно скъпо удоволствие. Не че Вяра Анкова и Севда Шишманова няма да намерят начин да изпросят допълнително средства за реализирането на конкурса, но няма да са достатъчно, за да не пипат собствения си ресурс. И трето, за есента вече е планирано риалити шоу „Ръкописът“, което е по лиценз на първото телевизионно издание за литературни таланти на италианската телевизия Rai Tre „Шедьовърът“. Голямата награда за писателя победител е отпечатването на дебютния му роман.
При добър разчет на бюджета в БНТ би трябвало дори да останат пари до края на годината, но
no-голямата част от финансите Вече са похарчени както е по табиет на Севда Шишманова, която винаги успява да намести парите още щом ги надуши във въздуха. Съответно – „Под прикритие“ най-вероятно ще се класира за бюджета догодина. Иначе екипът на сериала ще трябва да си чака платата поне две лета, както се случи с предишния сезон.
Та, ако всичко е наред и БНТ получи пак 65 млн. лева от държавния бюджет в изборна за директора на телевизията година, то Вяра и Севда ще планират програма за чудо и приказ за първите 3 месеца на 2016 г. След това парите „изненадващо“ ще свършат, но това няма да е техен проблем, тъй като Анкова не може да се кандидатира отново и началникът вече ще е друг.
Разбира се, че усвояването на бюджета не може да мине без Димитър Митовски, който в едногодишната пауза разигра схема ала КТБ с фирмите и партньорите си. За изкупителна жертва е нарочен продуцентът Гочев, а потърпевшите „вложители“ са всички работили през последната години за „Камера“ хора.
През юни месец 2014 г. се появиха първите слухове, прокарани през медиите, че Димитър Гочев е психично болен и е бил хоспитализиран за кратко в психиатрия. Мълвата, че продуцентът е настанен в лудница след тежка нервна криза, а освен това се е изпокарал и със съдружниците си се появиха в няколко официозни вестника и сайт, близък до сърцето на всяка власт, точно седмица след публикацията на „ШОУ“ „БНТ не платиха за „Под прикритие“! Два месеца след финала на сериала телевизията майка още дължи пари на екипа“. Тогава ние първи разкрихме, че актьори от „Под прикритие“ и „фамилията“ не са си получавали хонорари от 400 до 4000 лева вече 5-6 месеца.
„Телевизията взе решение да има пети сезон на „Под прикритие“, заяви тези дни генералният директор на БНТ Вяра Анкова пред медиите и поясни, че Управителният съвет е дал съгласие за прехвърлянето на всички права за използване на сериала от „Камера“ (собственост на Митовски и Гочев) на „Камера Ентъртейнмънт“ (собственост единствено на Митовски). Това ще стане, като за целта бъде сключено тристранно споразумение между БНТ, „Камера“ ООД и „Камера Ентъртейнмънт“ ЕООД за заместване на страна по договорите за производство и използване на сериала „Под прикритие“ сезони 1, 2, Зи4. „В световен мащаб е практика всяка филмова продукция, независимо на кое студио е, да бъде направена с различна компания. Това са изискванията и на американските ни дистрибутори. Смятам, че е добре тези световни стандарти да бъдат наложени и в България“, заявява Димитър Митовски в интервю
u се оказва пионер в нов почин: български авторски продукт да се съобразява със световната „традиция“, след като досега продуцентите твърдяха, че налагат тази „традиция“ само в лицензните формати. С прости думи това означава, че печеливши са продуцентът и медията, а всички останали работили и създавали продукта са малко или много прецакани.
„Така всеки проект има много по-добра отчетност, много по-добър контрол и прозрачност. Така всеки продуцент може да застане с името си зад конкретния проект и да поеме персонално отговорността за качествата му и финансовите резултати. Така всеки един от продуцентите, които ще работят с компаниите майка СИА и „Камера“, може да използва ресурсите им, а в същото време персонално да поеме и креативната, и финансовата отговорност“, продължава с лавирането Митовски.
От БНТ пък твърдят, че основен аргумент за решението за петия сезон е било изключително успешното разпространение на сериала в много държави, от което се очаква развитие на приходите от продажни права – тъй като договорите не са еднократни, а са за година напред за всички сезони, които има. Вяра Анкова пак забрави, че при началото на снимките на четвъртия сезон обяви категорично и съвсем официално, че ще има й пети. Каза го така, сякаш той вече е заснет или ще се снима най-късно до месец.
„Заради големия интерес към „Под прикритие“ се търси спазването на висок стандарт. Това предпоставяло и забавянето на проекта, за който още не е ясно с кои партньори ще се реализира, кой ще работи по сценария му и т.н.“, продължава Вяра Анкова.
Според продуцента Димитър Митовски, „Под прикритие“ се нарежда до най-големите световни заглавия. „Нашите партньори „Ню филмс интернешенъл“ и „Лайънс гейт“ са изключително доволни от този факт. Това е голям успех за мен и за всички от екипа, но това е и част от естественото развитие на българското.
Нека не говорим за финансовото измерение на нещата а по-скоро за моето удовлетворение като продуцент и за това, че този пробив е толкова важен за мен, колкото и за цялата българска кинообщност. Все пак този сериал направи България популярна на 144 територии с нещо, с което всеки българин може да бъде горд. Тук трябва да отбележа, че основен продуцент е БНТ и основните приходи са за тях. Това прави „Под прикритие“ най-успешният не само в рейтингово, но и във финансово отношение проект на телевизията. Спекулациите в някои медии, че харчим парите на данъкоплатците и не изпълняваме обществена функция, ми се струват, меко казано, неоснователни“, заявява той и пояснява, че публикуваните документи за 2 900 000 лв. общо кредити се търси евтина сензация. В същото време обаче признава, че за да бъде отпуснат какъвто и да е кредит, банката изисква обезпечение. „Активите на „Камера“ са именно филмови права, снимачна техника и недвижими имоти. Найестественото нещо е точно с това имущество да обезпечим кредитите си. Не знам имаше ли тенденциозност в тиражираните публикации, защото никъде не се спомена, че тези кредити са обслужени 100%. Никой никъде не спомена за огромния риск, който поемаме, като кредитираме българската култура“, допълва гениалният продуцент.
„Няма да оспоря, че във финансово отношение изминалата година не беше от най-успешните за „Камера“, както и за целия телевизионен пазар. Ние имахме забавени плащания и това естествено рефлектира върху нашите разпращания
Точно поради тази причина се опитвам да преструктурирам процеса и начина на работа на компанията. В нашия бизнес всичко се гради на взаимно доверие и никога няма да оставим неразрешени финансови проблеми. Предстоят новите сезони и е факт, че екипът се запазва почти непроменен, което е гаранция, че хората, които работят с мен, вярват в това, което създаваме заедно. През всичките тези десетки години сме осигурявали работа на хората от тези екипи и те са разчитали на нас. Само хората от екипа ми са гаранция за световното ниво на продукцията, която правим“, завършва медийното похвално слово за себе си Димитър Митовски.

Любословие по hotarena.net

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре