Сега четете
Пролетен музикален сезон в морската столица

Пролетен музикален сезон в морската столица

muzikalen festivalЗа първи път в България ще бъде представена оригиналната версия за пиано и мецосопран на световноизвестен балет от Мануел де Файя.
Варненските почитатели на класическата музика се оказаха вдъхновяваща публика за забележителните гости Academy of St. Martin in the Fields, които откриха Европейския музикален фестивал Варна 2015 преди вечер в Зала 1 на ФКЦ.

След концерта световноизвестните музиканти признаха пред организаторите, че са забелязали в лицата на зрителите изключително вълнение и споделеност на музикалното изживяване. Това е и причината те да подарят на варненци своя бис накрая – нещо необичайно за практиката на оркестъра. Този исторически концерт, с който започна пролетният музикален сезон в морската столица, зареди меломаните с приповдигнато настроение и с очаквания към следващите събития от програмата на Европейския музикален фестивал.

На 15 април от 19:00 ч. в Градската художествена галерия на Варна е концертът „Испанска магия“ на мецосопраното Адриана Грекова и пианиста Тодор Петров, двама изпълнители със завидна кариера на европейските музикални сцени. Те ще представят програма от оригинални версии на шедьоври на испанската музикална култура, както и рядко изпълнявани клавирни творби на композитори от епохата на Ренесанса и барока. Обединителна нишка на този проект e пълнокръвният испански музикален фолклор, вдъхновил творчеството на двама от колосите на испанската култура на ХХ век – композитора Мануел де Файя и поета Федерико Гарсия Лорка.

За първи път в България ще бъде представена оригиналната версия за пиано и мецосопран на добилия световна слава балет El Amor brujo (Любовна магия) на Мануел де Файя – музика, родена от самобитната природа на фламенко традицията. Trece canciones espanolas antiguas – 13 старинни испански народни песни от ХІІІ до ХV век, събрани и обработени от Федерико Гарсия Лорка, ще прозвучат премиерно в специалната транскрипция за пиано и глас на Тодор Петров.

Изискан щрих в програмата на концерта са клавирните миниатюри от представители на испанската ренесансова и барокова култура като Хуан Бермудо, Антонио де Кабезон, Хуан Кабанийас, Хоакин Мартинес де Оксинагас.

Билетите за концерта са по 10 лв., могат да се купят на Касата на Операта. Специални отстъпки има за ученици и пенсионери.

Вижте и

Европейският музикален фестивал Варна 2015 се организира от агенция „Елит мюзик“ и фондация ЛИК. Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна.

Любословие по http://fakti.bg/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре