Сега четете
Хенри Кисинджър: Ли Куан Ю ще липсва на света

Хенри Кисинджър: Ли Куан Ю ще липсва на света

b898b8Ли Куан Ю беше велик човек и неговото лидерство ще липсва в един свят, който има нужда да създава ред в зараждащия се хаос, пише бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър във в. „Вашингтон пост“ и изтъква, че починалият в неделя основател на съвременен Сингапур е бил негов личен приятел. Ли се появи на международната сцена като създател на държавата Сингапур, която навремето беше град с около 1 милион жители, и се превърна в държавник от световна величина, който играеше ролята и на своеобразна съвест за лидерите по цялото земно кълбо, отбелязва Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ от 1973 до 1977 г.

В началото изглеждаше, че съдбата не му е отредила да постигне нещо повече от скромен успех на местно ниво. В първия етап от деколонизацията Сингапур беше част от федерация Малайзия. Отделянето стана заради напреженията между предимно китайското население на Сингапур и малайското мнозинство, но най-вече за да даде на капризния град „урок по зависимост“. Малайзия несъмнено очакваше реалността да излекува Сингапур от неговия независим дух. Но великите хора се превръщат в такива, когато проявяват далновидност, надхвърляща материалните сметки. Ли се опълчи на това, което би изглеждало най-разумно, и избра варианта с изграждане на държава. Този избор отразяваше дълбоката му вяра в качествата на неговия народ.

Той настояваше, че един град, който е разположен на песъчлива земя, без почти никакви икономически ресурси, чийто основен поминък като колониална военноморска база беше изчезнал, все пак може да процъфти и да израсне на международната сцена, като се развива, разчитайки на основните си предимства: интелигентността, трудолюбието и отдадеността на своя народ, изтъква Кисинджър.

Великият лидер е способен да отведе обществото си от там, където се намира, до там, където никога не е било – всъщност до там, където дори не си е представяло, че може да стигне. Настоявайки на качествено образование, потискайки корупцията и залагайки в управлението на заслугите, Ли и неговите колеги повишиха годишните доходи на глава от населението от 500 долара през 1965 г., когато Сингапур стана независима държава, на почти 55 000 долара днес. За едно поколение Сингапур стана международен финансов център, водещо интелектуално средище в Югоизточна Азия, държава, в която се намират едни от най-добрите болници в региона и предпочитано място за конференции по международни въпроси, посочва Кисинджър.

На 92-годишна възраст в неделя, след продължителна битка с пневмония, почина „бащата на сингапурското икономическо чудо“ Ли Куан Ю. Ю и основаната от него през 1954 г. партия
„Народно действие“ залагат на осъществяването на дългосрочни проекти, които се разработват под ръководството на специалисти от чужбина. Основната задача на модернизацията е развитието на промишлеността, повишаване нивото на образование, строеж на евтини жилища и превръщане на града държава в регионален възел на Азия.

„Започнете с това да пратите в затвора трима свои приятели. Вие много добре знаете за какво, както и те го знаят“, така Ю описва основния метод за борба с корупцията.

Успешните реформи на социалния сектор са още една от особеностите на модернизацията на страната. Правителството успява да спре високата безработица, която през 1960 г. достига 13,5 процента. След това е решен и проблемът с образованието – нуждаещото се от висока квалификации производство дава стимул на работниците да повишат образованието си.
Управлението на Ю е определяно като спорно, тъй като той ръководи Сингапур с желязна хватка – политическите му опоненти са хвърляни в затвора без съд и присъда, а свободата на словото е силно ограничена. Престъпленията в републиката се наказват с бой с пръчки, но пък Сингапур е от малкото бивши британски колонии, които имат по-висок жизнен стандарт от своите колонизатори. Ли Куан Лю успява да създаде уникален модел на държавно управление, предизвикващо възхищението на световните лидери. Те изразиха почитта и възхищението си към Ю, след като бе съобщено за кончината му. Президентът на САЩ Барак Обама го нарече „исторически гигант“, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун – „легендарна фигура в Азия“.

Вижте и

Руският президент Владимир Путин подчерта, че в Русия Ли Куан Ю ще бъде запомнен като един от поддръжниците на развитието на приятелските отношения между двете страни.
Бащата на сингапурското чудо Ли Куан Ю оценяваше икономическата политика на Путин като „излишно либерална“, разкри междувременно пред журналисти президентският говорител Дмитрий Песков, като добави, че това е доста забележително от устата на великия реформатор Ли Куан Ю.

–Едноседмичен траур бе обявен в Сингапур. Прощаването с бившия премиер е до 28 март. Погребението е насрочено за 29 март

Дата: 25.03.2015 00:01 Източник: Любословие по в. Дума – стр. 10

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре