Сега четете
Алианс за качествена журналистика

Алианс за качествена журналистика

m_newspapers-c83c0a07baСедем европейски вестника подписаха споразумение за споделяне на съдържание и общи разследвания, съобщи испанският ежедневник Ел Паис /El Pais/. Става дума за ежедневните издания на френския Фигаро /Le Figaro/, италианския Република /La Repubblica/, испанския Паис /El Pais/, белгийския Соар /Le Soir/, швейцарските Тагес анцайгер /Tages-Anzeiger/ и Трибюн дьо Женев /Тribune de Genève/ и германския Велт /Die Welt/.

Изданията създават Европейски алианс на водещите всекидневници /Leading European Newspaper Alliance – LENA/, като основната цел е обединяване на ресурсите и промотиране на качествената журналистика. Председател на проекта е Хавиер Морено, който бе главен редактор на Ел Пис в периода 2006-2014. Той се изправя пред предизвикателството да координира дейността на 7 вестника, издавани на 4 различни езика.

Основният фокус на сътрудничеството е създаването и споделянето на авторски материали. Всеки вестник ще предоставя избрани статии на обща платформа, от която останалите ще могат да теглят, каквото им е необходимо. Освен това, интервюта, коментари и анализи ще бъдат едновременно публикувани от всички членове на алианса.

Освен качествена журналистика алиансът има за цел да консолидира европейското обществено мнение чрез споделено съдържание, обясни Бернар Маршан, изпълнителен директор на Rossel, издателството на белгийския Соар.

Алиансът е отворен за нови членове. Журналистите и служителите на всяко от изданията ще имат възможност да прекарват известно време в редакциите на своите колеги, като по този начин ще увеличат своята компетентност.

Вижте и

Освен това LENA има за цел да помага на своите членове по отношение на технологиите и като цяло на „дигиталния фронт“ чрез споделяне на умения и изследване на нови техники.

Любословие по economy.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре