Сега четете
Кино, което спира дъха

Кино, което спира дъха

sella-ski-freerideОт вчера в четири поредни вечери от 18,00 часа в киносалона на Информационния център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд – олимпийски спускания, фрийрайд, бързи ски и „смразяващи линии“. Организатори са сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“ и община Банско. Кинопанорамата „Шоу кино – филми за ски и сноуборд“, осъществена с подкрепата и на спомоществователи, е техният подарък за любителите на киното и белите спортове в Банско.

Зрителите в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град видяха найнапред филма от франция на Варек Арно и Йохан Сивел „RideUp или загубени в облаците“. Лентата разказва за скиори и сноубордисти, които търсят нови измерения в общуването с планината, и за стремежа им да достигнат границата на своите възможности, да постигнат пълно сливане със заобикалящия ги свят.

По-късно бе прожекцията и на 82минутната лента „Съзряване“ от Канада на Дейв Мосъп и Ерик Крослънд – филм за съзряването за найголямото предизвикателство, за това, че смелостта да поемеш най-големия риск и издръжливостта са необходими условия за постигане на поставената цел. С великолепни кадри и невероятни техники авторите разказват истории, в които изчезват границите между мечтата и действителността. На фона на величествени пейзажи от Аляска, Боливия, Хималаите и други непристъпни къчета от нашата планета се търси отговор на въпроса как се постига баланс между риска и удовлетворението, откъде черпим вдъхновение, за да се изправяме пред предизвикателствата и какво научаваме чрез преодоляването им по пътя към целта?

Първата вечер завърши с прожекцията на филма „С крила на краката“ от Швейцария, фулвио Мариани, Джон фолкинър и Паоло Таси посвещават този филм на карането на телемаркски в едни от найкрасивите планини на Земята – в Патагония, Ливан, Доломитите, Кашмир. Програмата на кинопанорамата включва и изключително ценните филми „Олимпийските звезди – филми за шампиони“, съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино. Любопитно е, че част от героите на филмите са били и в България като гости на международния фестивал на планинарския филм „Банскофилмфест“.

 

SNOW CINEMA
24, 25, 26 и 27 февруари 2015, от 18 ч.
Посетителски информационен център, Банско
Вход свободен!

В програмата на кинопанорамата са включени изключително ценни филми като “Олимпийските звезди – филми за шампиони” и „Снежна афера“ с участието на Жан-Клод Кили – трикратен шампион по спускане, слалом и гигантски слалом от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., с огромен принос в развитието на ски-техниката. Друг филм, който организаторите препоръчват, е посветен на легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини.

Симоне Оригоне

Любопитно е, че част от героите на филмите от кинопанорамата са били в България като гости на междунардония Банскофилмфест. Това са скиорът Густаво Тьони във филма „Една стотна от секундата“, чарованата сноубордистка Жералдин Фаснахт във „Високият път на стръмните върхове“ и рекордьорът по бързи ски Симоне Оригоне в „Граница на скоростта“.

Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри, до къде се простират възможностите и рисковете – това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда. Филмите представят сериозни предизвикателства пред фрийрайдърите на склоновете на Еверест, Денали, Андите, Аляска и др.

Жералдин Фаснахт

ПРОГРАМА

24 февруари, вторник

18:00 – 18:10 – откриване на кинопанорамата

18:10 – 18:21 – “RideUp или загубени в облаците” (Франция, 2013, Варек Арно, Йохан Сивел, 11’/ “Rideup”/ “Blowin’ in the wind”, France, 2013, Wareck Arnaud, Johann Civel, 11’)


“Гаспар дьо ла Мейж прави първото изкачване на Ла Мейж (в масива на Екрен) на 16 август 1877 г. със своя син и с Еманюел Боало дьо Кастелно… ние живеехме във Високите Алпи и Оасан и приключението на нашата група луди глави започна през 1998 г. от прохода Лотаре. Бяхме скиори и сноубордисти, които търсеха нови измерения в общуването с планината. Стремяхме се към границата на своите възможности при изкачванията на върховете. На слизане искахме да постигнем пълно сливане със заобикалящия ни свят, а за това ни помагаха сноу-кайтовете “RideUp” във версията 3D. Така нарекохме и нашата група. Комбинацията от светлината и облаците бяла пудра, които вдигахме, създаваше удивителни картини. Всичко това искам да ви покажа във филма” – казва режисьорът му Варек Арно.“

18:21 – 19:44 – “Съзряване” (Канада, 2013, Дейв Мосъп, Ерик Крослънд, 82’/ “Into the mind”, Canada, 2013, Dave Mossop, Eric Crosland, 82’)
Филм за съзряването за най-голямото предизвикателство. За това, че смелостта да поемеш най-големия риск и издръжливостта са необходими условия за постигане на поставената цел. И става дума не толкова за изпитания на тялото, колкото на психиката. С великолепни кадри и невероятни техники авторите разказват истории, в които изчезват границите между мечтата и действителността. Позволяват ни да проникнем в съзнанието на скиора, който опитва да се изкачи на върха и да се спусне от него. На фона на величествени пейзажи от Аляска, Боливия, Хималаите и други непристъпни къчета от нашата планета се търси отговор на въпроса: как се постига баланс между риска и удовлетворението? Откъде черпим вдъхновение, за да се изправяме пред предизвикателствата и какво научаваме чрез преодоляването им по пътя към целта?

19:45 – 20:00 – почивка

20:00 – 20.52 – “С крила на краката”, Швейцария, 2006, Фулвио Мариани, 52’ (“Le ali ai piedi”/ “Wings on your feet”, Switzerlands, 2006, Fulvio Mariani, 52’)

Фулвио Мариани, Джон Фолкинър и Паоло Таси посвещават този филм на карането на телемарк-ски в едни от най-красивите планини на Земята – в Патагония, Ливан, Доломитите, Кашмир.
Наградата “Kamera Alpin in Gold” в категорията “Приключения” от Международния фестивал на планинарския филм в Грац през 2007 г.
Участие е международните фестивали на планинарския филм в Банф (Канада), Кендъл (Англия), Тегернзее (Германия) през 2007 г.

25 февруари, сряда

18:00 – 18:48 – “Лео Гасперл и елегантността на завоя” (Италия, 2005, Лука Бих, Андреа Бруньоли, 48’/ “Leo Gasperl l’ eleganza della piega”/ “Leo Gasperl the elegance of the turn”, Italy, 2005, Luca Bich, Andrea Brugnoli, 48’)

Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател.
През 1931 г. в той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав Лантшнер от 105, 675 км/ ч.
Филмът е финалист в конкурсната програма на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия) през 2005 г.

18:48 – 19:23 – „Граница на скоростта“ (Италия, 2012, 35`/ “Speed Limit 260”, Italy, 2012, 35`)

Филм за скиора Симоне Оригоне. Това е представителят на една от най-адреналиновите надпревари, притежателят на световния рекорд за скорост със ски – италианецът Симоне Оригоне. Той беше официален гост на Банскофилмфест’ 2013
На 20 април 2006 г. многохилядната публика край олимпийската писта в Лез Арк (Франция) със затаен дъх проследява шеметното му спускане, при което постига скорост 251,400 километра в час. Това му осигурява място в Книгата на Гинес оттогава до днес не само като най-бързия скиор*, но и като човека, постигнал най-голяма скорост на земната суша без използване на каквато и да било механична тяга.

19:25 – 19:40 – почивка

19:40 – 20:05 – “Изкушаващ страх” (Канада, 2011, Майк Дъглас, 26’/“Tempting Fear”, Canada, 2011, Mike Douglas, 25’)
Този разстърсващ и провокиращ филм е за шведския екстремен скиор и алпинист Андреас Франсон, живеещ в Шамони, който направи първото спускане по южната стена на Денали през май 2011-а. Това е проникване във вътрешния му свят. “Изкушаващ страх” е най-новия филм на Майк Дъглас (от Switchback Entertainment и лице на “Salomon”), с кадри, заснети основно от Бярне Сален – дългогодишен приятел и партньор в експедициите на Франсон.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2013.

20:05 – 20:17 – “Sea2son” (България, 2014, Росен Спасов, 12’/ “Sea2son”, Bulgaria, 2014, Rossen Spassov, 12’)
От създателите на “Сезон”. Втората част от поредицата продължава линията на своя предшественик и проследява най-добрите моменти от сезон 2012/ 2013. Към някои от предишните участници се присъединяват нови, но познати лица. Филмът изобилства от атрактивно каране – фрийстайл и фрийрайд, ски и сноуборд, гарнирани с най-изненадащите български музикални тракове от изминалата година.

20:17 – 20:57 “Високият път сред стръмните склонове“, Швейцария, 2010, Гуидо
Перини, 40’ (“La haute route des pentes raides”, Switzerland, 2010, Guido Perrini, 40’)
Филмът на режисьора Гуидо Перини за известния “Haute Route” (“Висок път”) между Шамони и Цермат разказва за фрийрайдърката от Вербие Жералдин Фаснахт. Тя е във фокуса на проект, разработен от покойния й съпруг Себастиен Гай. Той започва да организира това авантюристично начинание преди инцидента по време на спийдфлай през 2006, който отнема живота му. Да се свържат трите столици на ските и алпинизма Шамони, Цермат и Вербие е необикновено начинание. Предизвикателството е поставено пред райдърите Сам Боге, Самюел Антаматен, Себастиен Коломб-Гро и Жералдин Фаснахт. Те трябва да преминат през митични върхове и да слязат по най-красивите и стръмни склонове за ски и сноуборд.

26 февруари, четвъртък

Вижте и

18:00 – 18:53 – “Грабнат от Еверест”, Норвегия, 2007, Ларс Нилсен, 53’ (“Bergtatt av Everest”/ “Taken by Everest”, Norway, 2007, Lars Nilssen, 53’)

През май 2006 г., след петгодишна подготовка, двама приятели – Тормод Гранхайм и Томас Ослон, се изкачват на Еверест с намерение да се спуснат от връхната му точка до подножието със ски. Но успява само единият от тях. Другият остава завинаги в ледената прегръдка на Третия полюс…

18:53 – 19:23 – “Задушевно пътешествие”, Австрия, 2011, Мартин Винклер, Хано Маковиц, 30’ (“Soultrip Argentina”, Austria, 2011, Martin Winkler & Hanno Mackowitz, 30’)

В началото на кариерата си на фрийрайдър преди около 10 години Макфлай посещава Аржентинските Анди. И в съзнанието му остава споменът за великолепните пейзажи и покритите с девствен сняг склонове. Редица зими, прекарани в търсене на идеалното спускане, го вдъхновяват да се върне към началото на пътя. И отново се изправя пред покритите със сняг вулкани и пред безкрайните, дълги стотици километри снежни планински вериги.

19:25 – 19:40 – почивка

19:40 – 21:08 – “Снежна афера”, САЩ, 1972, Джордж Инглънд, 88’ (“Snow job”, USA, 1972, George Englund, USA, 1972, 88’)
От подборката “Олимпийските звезди – филми за шампиони” („Stelle Olimpiche, il cinema dei campioni – Olympic Stars, films of champions“), съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино.
Криминална история с участието на Жан-Клод Кили (роден на 30 август 1943 г.) – трикратен шампион (спускане, слалом и гигантски слалом) от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., с огромен принос в развитието на ски-техниката, участник в ралито Париж-Дакар (от 1967 до 1970 г.), носител на Ордена на Почетния легион (2000 г.), член на МОК (от 1985 г.), съпредседател на Организационния комитет на зимните олимпийски игри в Албервил през 1992 г. Неговото име носят ски-зоните във Вал д’ Изер и Тинь.

27 февруари, петък

18.00-19.15 – “Всичко, което мога” (Канада, 2011, Ерик Крослaнд, Дейв Мосъп, 76’/ “All I can”, Canada, 2011, Eric Crosland, Dave Mossop, 75’)

Авторите с гордост представят “Всичко, което мога” – дългодишен проект, обединяващ страстта за спускане и откриване на нови предизвикателства с възможността да помогнем на природата. Филмът се стреми да обнови световната планинска култура и да ни изгради като лидери на една своеобразна революция. Трябва да се вдъхновим да помогнем на природата и да се научим как да направим първата крачка в тази посока. Режисьорите Ерик Кросланд и Дейв Мосъп, носители на многобройни награди, пътешестват из Чили, Мароко, Аляска, Британска Колумбия и т. н. с приятелите си – екстремните скиори, Кей Питърсън, Марк Абма, Ерик Хьорлейфсон, Джей Пи Оклер, Джеймс Хайм, Крис Рубенс, Майк Дъглас, Дейна Флаар, Рори Бушфийлд, Йън Макинтош, Линдзи Дайър, Алекси Годбаут, Мати Ричард, Чад Сайърс и други.

19:15 – 19:30 – почивка

19:30 – 20:59 – “Една стотна от секундата”, Италия, 1981, Дучо Тесара, 89’ (“Un centesimo di secondo”, Italy, 1981, Duccio Tessari, 89’)

От подборката “Олимпийските звезди – филми за шампиони” („Stelle Olimpiche, il cinema dei campioni – Olympic Stars, films of champions“), съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино.

През януари 1975 г. Густаво Тьони сътворява една от най-големите сензации в ските. Той тръгва по знаменитото трасе Щрайф в Кицбюел само няколко минути след легендарния спускач Франц Кламер, смятан за безспорен фаворит. И едва не му отнема победата, финиширайки само на една стотна от секундата след него, която се равнява на изоставане от 25 см при постигнатата скорост от 130 км/ час. Това събитие вдъхновява италианският режисьор Дучо Тесара през 1981 г. да направи игрален филм с участието на Тьони, който играе себе си, Антонела Интерленги и Саверио Валоне в главните роли.

Густаво Тьони

– See more at: http://www.360mag.bg/posts/44081#sthash.Z2oLhcax.dpuf

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре