Сега четете
Фестивал на съвременното китайско кино стартира на 6 февруари

Фестивал на съвременното китайско кино стартира на 6 февруари

Този февруари предстои нещо голямо, което ще разшири границите ви на възприятие за кино. Това е Фестивалът на съвременното китайско кино, който се организира за пръв път тази година от Институт Конфуций в София. Организаторите обещават събитието да се превърне в ежегодно и традиционно.

фестивал на съвременното китайско киноФестивалът, който стартира на 6 февруари (петък) и ще продължи до 13 февруари (петък), ще представи на българските зрители общо 9 филма. От Институт Конфуций споделят, че селекцията на филмите не е била никак лесна, поради огромното разнообразие и богатство на китайското кино: „Беше ни трудно да изберем само 9 филма и това, което се постарахме е те да бъдат възможно най-различни като тематика и жанр, да са получили международно признание и да засягат универсалните човешки ценности и проблеми“ добавят още организаторите. Преди всяка прожекция филмите ще бъдат представени подробно от доц. д-р Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино от Институт за изследване на изкуствата. Тя ще обърне специално внимание на различията между европейското, американското и азиатското кино в контекста на културните различия и нещата, които правят китайското кино толкова различно, многопластово и привлекателно.

В рамките на Фестивала ще се проведе и фотоизложба с впечатляващи кадри от Китай, както и изложение на български издателства, които публикуват литература за и от Азия, в това число научнопопулярни издания, романи и поезия.

Всеки ден от 6 до 13 февруари в Дом на киното (ул. “Екзарх Йосиф” 37) от 18.30 ч. ще се прожектира по един филм, а в събота и неделя организаторите радват любителите на азиатското кино с допълнителна прожекция от 16.00 ч.

Фестивалът се открива с „Онази планина, онзи човек, онова куче“ / 那山那人那狗 на режисьора Хуо Дзиенци. Филмът е адаптация на едноименния разказ на Пън Дзиенмин, създаден по истинска история от началото на 80-те години на ХХ век из планините на китайската провинция Хунан. Пълната програма на Фестивала можете да видите тук.

Ако досега не сте се докосвали до магията на азиатското кино, Фестивалът на съвременното китайско кино ви предоставя прекрасна възможност да се запознаете отблизо с една напълно различна от нашата култура, да отворите съзнанието си за ново изживяване и да преобърнете представите си за съвременно кино.

Вижте и

Входът е свободен и всички филми са с български субтитри.

София, 20 януари 2015 г.
Автор: Марина Колева

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре