Сега четете
Франция и Европа са в шок след атаката над редакцията на парижкото издание Charlie Hebdo

Франция и Европа са в шок след атаката над редакцията на парижкото издание Charlie Hebdo

Най-малко 12 са убитите след кървавия атентат над централата на сатиричния френски седмичник Charlie Hebdo, съобщава парижката полиция. Според последни потвърдени данни сред убитите в редакцията са известните карикатуристи Шарб (Charb), Кабю (Cabu), Волински (Wolinski) и Тайнъс (Tignous). За щастие, главният редактор на изданието Жерар Биард не е сред пострадалите, тъй като по това време е бил на посещение в Лондон.

Charlie-Hebdo-5
Източник на снимката: The Independent

В резултата от откритата днес по обяд стрелба от двамата маскирани в черно мъже, нахлули в редакцията на медията убити са десетима журналисти и двама полицаи, които първи са се отзовали на сигнала. Медиите в страната определят нападението като „най-голямата атака срещу Франция през последните десетилетия“. Извършителите на атентата, които остават неизвестни на този етап, са успели да избягат от мястото, но президентът Оланд, които в 8.00 ч. местно време довечера ще направи официално телевизионно обръщение към нацията, обяви, че няма да позволи тероризмът да ограничава свободата на медиите в страната и че извършителите ще бъдат открити и ще понесат отговорността си.

Терористичният акт в Париж потресе цяла Европа и предизвика множество реакции както на обикновените хора в социалната мрежа Twitter, които изразяват подкрепата си за френския народ с хаштаг #JeSuisCharlie, така и държавници. Британският министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от изданието The Independent заяви: „Убийствата в Париж са отвратителни. Ние заставаме с френския народ в борбата срещу тероризма и защитата на свободата на печата. „. Президентът на Европейската комисия също заклейми атаката като „варварска и нечовешка“ и изрази дълбокия си шок от случилото се във френската столица. „Тази атака е национална трагедия, тя е директна атака, груб удар по републиканските принципи, сред които най-ценно е свобода на словото „ бяха думите на Никола Саркози.

В общата си скръб и шок, довечера парижани организират поход, с които да засвидетелстват почит „в името на свободата на словото, демокрацията и републиката“, съобщава журналистът Ксавиер Фрисон.

Над 3000 са мобилизираните полицаи
Източник на снимката: The Independent

Разследването на инцидента и работата на полицията продължават като Le Monde съобщават, че са мобилизирани 3000 полицаи на територията цялата страна. Въпреки че все още няма официално посочени от властите причини за този терористичен акт, медиите припомнят, че той идва след като в последните години етническото напрежение във Франция нараства постоянно, особено след като през 2008 година Charlie Hebdo препечатват карикатура на Пророка Мохамед от датско издание и въпреки протестна вълна, която предизвиква това в страната, от изданието обясняват, че това е надсмиване над екстремизма като неприемлива явление, без значение от религията и расата.

Вижте и

Продължаваме да следим случващото се в Париж.

София, 7.01.2015 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре