Сега четете
За втора поредна година предстоят Дни на донорството

За втора поредна година предстоят Дни на донорството

Традиционно всяка година през декември има множество благотворителни и дарителски кампании, призиви да сме по-добри и по-човечни… Някои набират парични средства, други играчки или други предмети, с които да зарадват някого в нужда. И всяка кауза е прекрасна сама по себе си. И все пак има една нужда, която не може да се удовлетвори материално – нуждата от емоционална близост, любов, семеен уют и хармония…мечтата за собствено дете.

Както Ви разказахме преди известно време, в България  броят на младите хора с репродуктивни проблеми е значителен – 145 000 са регистрираните. От тях над 40 000 регистрирани имат шанс за дете само чрез донор на генетичен материал.  В България срещу всеки донор на яйцеклетки стоят по 15-20, може би 30, които мечтаят за бебе.

Донорството е безвъзмезден акт  и тези, които даряват не са много, въпреки че процудурата е законово регламентирана, безопасна и се работи усилено в посока приемането на единен етичен кодекс от всички репродуктивни центрове в България. В общественото пространство се говори за покупко-продажба на генетичен материал, което е недопустимо и затова от страна на донорите е важно мотивът за донорство да бъде чист, обясняват от фондация „Майки за донорството”.

Освен, че много усилено се борят за създаването на “етична полиция”, която да следи за защита правата на донорите в България при асистирана репродукция и прекратяване на порочната практика за закупуване и продаване на генетичен материал, от фондация „Майки за донорството” за втора година организират Дни на донорство.

MARIA (1)Тази година Дните на донорство ще са на на 12, 13 и 14 декември (петък, събота и неделя) , от 10.00 ч. в МБАЛ „Надежда“. Всеки ден от 10.00 ч. до 17.00 ч. желаещите могат да се включат в кампанията и да дарят частица от себе си.

В рамките на кампанията представители на фондацията ще разказват детайлно за дарителския акт, за самата процедура, продължителността, за особеностите, изискванията и възможностите да бъдеш донор.  Специалистите на Ин витро клиника“ Надежда“ ще извършват безплатни консултации, прегледи и изследвания на всички, които искат да станат дарители. Важно е да се знае, че дамите, които искат да дарят яйцеклетки трябва да са на възраст между 18 и 34 години, задължително родили поне едно дете. За мъжете изискването е да имат навършени 18 години.

Вижте и

Организаторите обещават много подаръци и изненади за малки и големи. Игрите и забавленията  за децата са гарантирани с приказки, лакомства и изненади и подаръци от Баба Коледа. Партньорите на кампанията – Ин витро клиника Надежда – подаряват 4 донорски процедури (с яйцеклетка) на посетилите на събитието. Пациентите на клиниката също могат да се включат. Кандидатства се на място на 12, 13 и 14 декември. На 14 декември в 12.00 часа ще стане ясно кои ще получат процедурата.

Подаръците и забавленията за децата са осигурени от Pumpelina с помощта на парти агенция „Незабравимо“. А „Майки за донорството“ и „Искам бебе“ ще подарят  СПА уикенд за цялото семейство на дама, дарила частица от себе си.

Дори и да не сте подходящи за донори към момента или да не сте сигурни, че искате да сте дарител,  приканваме Ви да посетите Дните за донорство. Амбициозните дами от фондацията с радост ще Ви дадат отговори на много въпроси и да опровергаят много страхове, които витаят все още в обществото ни, защото човек винаги трябва да прави избора си информирано.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре