Сега четете
Ню Йорк таймс: Олигарси контролират медийни компании в Източна Европа

Ню Йорк таймс: Олигарси контролират медийни компании в Източна Европа

zx450y250_2413560Олигарси и инвестиционни групи – някои от които свързани директно с политическото ръководство на държавата – заграбват вестници и други медии, предизвиквайки тревога сред журналисти и граждани за свободата на пресата. Това пише „Ню Йорк таймс” в обширна статия за проблема в бившите комунистически държави 25 години след падането на Берлинската стена. България редовно е поставяна на последно място сред държавите от Европейския съюз в индекса за свободата на медиите по света, припомня вестникът.

Относно България в текста се казва: „Няколко олигарси контролират медийните компании в България, която редовно е класирана на последно място от страните в ЕС в Световния индекс за свобода на пресата. Те включват депутата Делян Пеевски, чиято „Нова българска медийна група” – формално, контролирана от майка му, макар опонентите им да твърдят, че той държи реалната власт – беше тясно свързана с правителство, контролирани от няколко партии.”

Авторът Рик Лиманов отбелязва, че „подобно на Русия, налице са притеснения за потенциално опасна концентрация на власт в ръцете на хора, сдобили се с богатство и политическо влияние и упражняващи все по-силен контрол над медиите”. В статията се акцентира на това как западни медийни компании се оттеглят от района и тази собственост веднага е изкупувана от местни хора, свързани с властта.

В Словакия германска медийна компания продаде значителен дял от последния сериозен независим вестник SME на групата Penta Investments в страната на разполагаща със стабилни връзки инвестиционна група, която беше обект на разследване.След 8 години начело, главният редактор Матуш Кощолни и четиримата му заместници веднага напуснаха, а 50 от общо 80 журналисти са подали молба за прекратяване на договорите до край на годината.

В Чехия финансовият министър Андрей Бабиш е не само милиардер от бизнеса в земеделието и производството на торове, но и собственик на най-голямата издателска къща и на няколко важни медии.

В Латвия неясни закони прикриват реалните собственици на медиите до момента, в който разследване за корупция срещу един от най-богатите хора в страната не разкри, че той и други двама олигарси стоят зад водещите медии.

В Унгария частните медии са в ръцете на приближени на Виктор Орбан и най-известен от тях е Лайош Шимичка – съученик на премиера и собственик на строителна компания, радваща се на щедри поръчки от правителството.

В Румъния водещата телевизия е Antena 3, която е само едно от звената в медийната империя на милиардера Дан Войкулеску, основател на консервативната партия в страната. През август той бе осъден на 10 години затвор за пране на пари.

Вижте и

Навлизането на компании от Германия, Швеция, Швейцария и САЩ през 90-те години донесе временно облекчение за журналистите, които започнаха да работят със собственици от други държави, които не се вълнуват от всяка подробност в местната политика, обяснява още „Ню Йорк таймс”. „Беше перфектно”, казва Коштолни, „Имахме много професионални собственици, които никога не звъняха, за да влияят на редакционната ни политика. Нито веднъж.”

С избухването на кризата през 2008 г. се оказа, че тази дистанция всъщност е минус. „Разбра се, че както не се вълнуваха много от политиката в Словакия, така и не им пукаше на кого ще продадат дела си и какви ще са последиците за обществото в Чехия и Словакия”, казва журналистът. За новия собственик той казва, че „реалният им интерес е във влиянието, в контрола над критиците им – те ще си избият тази инвестиция с една-единствена поръчка от правителството и никой няма да ги притеснява със статии срещу тях”.

Любословие по dnevnik.bg

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре