Сега четете
АФП: Политически натиск и автоцензура царят в БГ медии

АФП: Политически натиск и автоцензура царят в БГ медии

censored-590x303-560x28725 години след края на комунизма българските медии са подложени на политически натиск и се автоцензурират до такава степен, че някои теми са табу, показва ново изследване, съобщава АФП.

Проучването сред 100 журналисти от широк спектър медии показва, че 46% от българските журналисти се оплакват, че хората с власт оказват влияние върху работата им. „Независимата журналистика е по-скоро изключение“, заяви Марко Арндт, ръководител на българския клон на фондация „Конрад Аденауер“, която е провела изследването. „Медиите си налагат силна неофициална автоцензура“, казва Кристиан Спар, ръководител на медийната програма на фондацията за Югоизточна Европа.

Трудните икономически условия в областта на медиите са от част и виновни, „но също така и липсата на консенсус относно задачите на медиите в една демокрация“. По-голямата част от медиите работят на загуба, което ги прави лесни за манипулация, показва прочуването.

„Редица собственици признават, че медиите им служат като инструменти за влияние“, казва авторът Крум Благов. Журналисти, редактори и собственици са еднакво покварени от корупцията. Един собственик разказва, че е получил 5 милиона лева, за да промени корицата си в полза на дадена политическа партия, добавя Благов.

Една трета от анкетираните отговарят, че заради натиска журналистите биват инструктирани да отразяват определени събития или теми и изрично да споменават имената на дадени политици. „Загубата на доверие в медиите тласна хората към социалните медии в търсене на информация“, казва Благов.

Вижте и

Друга широко разпространена практика се крие в рекламата на продукти в статии, които не са ясно обозначени като реклами. Един на всеки трима журналисти се оплаква, че върху него се оказва влияние от клиенти рекламодатели, показва изследването. Сенчестите практики се подхранват от неясната структура на собствеността в повечето медии.

През последните години България постепенно спада надолу в ежегодния индекс за свободата на медиите на „Журналисти без граници“. Преди да се присъедини към ЕС страната ни бе на 35-то място, а тази година спада до място номер 100 много след други страни членки на ЕС. АФП
Дата: 06.11.2014 07:38, Източник: www.klassa.bg/Любословие

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре