Сега четете
Качиха легендата "Космос" на 100% в интернет

Качиха легендата "Космос" на 100% в интернет

списание-космос-сканиранеСлед цял месец и половина носене и скeниране като гламави, накрая виждате нашия подарък – нов, абсолютно 100% пълен и комплектен онлайн-цифров-дигитален-електронен-и-какъвто е още там архив на култовото списание Космос! Цели 300 и кусур броя, колкото са си били винаги, минали през всички превратности, които не отминаха и издателското дело, пише инициаторът Антон Оруш. Заедно с всички (над 100 са май) приложения ,,Библиотека Космос“, освен това с различните карти, Панорама ,,Космос“, други приложения и т. н. – всичко това е стъкмено на едно място, в удобен за теглене формат.

Самия електронен архив на списание Космос можете да изтеглите от някоя от тези три връзки (повече от една са, защото ми сигнализираха, че поради повишения интерес архивът се теглел бавно, ако има само една връзка). За тези, които не знаят, ще поясним, че списание Космос е легендарно българско научно-популярно и техническо списание, излизало от 1962 до 1994 г., превърнало се в емблема на любопитството и любознанието за две поколения читатели.

В него са се публикували материали за астрономия, психология, различни клонове на техниката, история, археология, етнография, морско дело, различни обществени науки, любопитно, неизвестно, занимателни рубрики и какво ли още не! Нещо повече – списание Космос има заслугата да представи за пръв път на българския читател доайените на техническата фантастика Айзък Азимов, Артър Кларк, Хайнлайн, Саймък. В миналото списание Космос е пускано в електронен вид, но в силно редуциран обем (не повече от една четвърт от броевете), а от различните приложения и книжки нямаше нито една.

Това означава, че такова начинание не би могло да представи Космос в цялото му разнообразно великолепие на теми и обхват. Някои броеве от този архив са използувани и тук… но е надградено твърде много – на практика останалите 80 % от броевете и приложенията. Настоящият архив, изпълнен от Направлението по БСК и Направлението по АКД към ЦТПР, си поставя за цел да представи за пръв път в българското интернет пространство абсолютно всички броеве и различни приложения на списание Космос, без каквото и да е изключение. Трудностите пред намирането на броевете (специално на тези след 1990 г.) бяха твърде много, но работата се вършеше с патологичен ентусиазъм, защото знам, че удовлетворението и благодарността на нашите потребители е най-голямата награда за нашето усърдие.

Вижте и

Дължа благодарност на Университетска библиотека ,,Климент Охридски“, които ми помогнаха с намирането на двадесетина от броевете, тъй като въпросните номера липсваха дори и в моята лична колекция. За пръв път вече всеки има възможността да се наслади на тази чудесна колекция, която посвещавам на Вас – нашите потребители – част от културната българска общественост, заключва Антон Оруш.

Любословие по Днес+, Медии

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре