Сега четете
Kакъв е резултатът от политическите консултации – съставяне на правителство или нови предсрочни избори?

Kакъв е резултатът от политическите консултации – съставяне на правителство или нови предсрочни избори?

stoyana georgieva interviewТема: Kакъв е резултатът от политическите консултации – съставяне на правителство или нови предсрочни избори?

Гости: Стояна Георгиева, главен редактор на “Медиапул”, Александър Симов от в-к “Дума” и Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в-к “24 часа”

Резюме: Стояна Георгиева, главен редактор на “Медиапул”, Александър Симов от в-к “Дума” и Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в-к “24 часа”, бяха гости в студиото на “Денят започва”. С тях разговаряхме за водените от ГЕРБ консултации за съставяне на правителство на България. За първи път в българската политика се водят такива консултации за сформиране на кабинет и е редно да изчакаме да приключат и тогава да дадем оценка.

Трябва да сме наивници, ако смятаме, че нещата не се решават при неофициални разговори и е сигурно, че сериозната рамка на бъдещото управление ще бъде решавана там, заяви Стояна Георгиева. Тя допълни, че за съжаление в България политическите програми не означават почти нищо. При почти пълно съвпадение на политическите програми на ГЕРБ и на ДПС, Движението за права и свободи беше отхвърлено като възможен партньор.

При такова съвпадение на програмите Реформаторският блок беше притиснат от ГЕРБ за това, че няма юридическа гаранция, че са единна коалиция. Като извиване на ръце Цецка Цачева определи искането на РБ да бъде приключен моделът “Кой”, а от друга страна преговорите с ББЦ бяха прекратени заради това, че те не спазват предизборната си програма, обясни Стояна Георгиева и изрази надежда, когато бъде договорена управленска формула, да бъдат изяснени стъпките, по които тя ще се реализира.

Според Александър Симов коялицията, която ще се създаде, едва ли ще съществува заради близост на политически идеи. ГЕРБ сякаш всячески се опитват да избягат от това да дадат конкретен отговор на въпроса какво смятат да правят. Освен това те днес са в шокиращо противоречие с това, което твърдяха в началото на юли – че трябва спешно да има избори, спешно да се състави кабинет. По думите на Александър Симов ГЕРБ и БСП няма да влязат в коалиция и няма вариант за широка коалиция като в Германия. Той не изключи вариант АБВ да подкрепи в някакъв вариант правителство на ГЕРБ, въпреки че чисто политически това би било самоубийство за тях.

Вижте и

Борислав Зюмбюлев прогнозира, че или ще има коалиция с повече от три партии, или ще има избори. Той смята, че ГЕРБ са узрели и са готови за предсрочни избори и обясни, че при нови избори малките партии ще отпаднат поради липса на пари, а при същия резултат за ГЕРБ – те ще си осигурят много повече места в парламента и съответно спокойно съставяне на правителство.

БНТ „Денят започва”

[spider_facebook id=“1″]

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре