Сега четете
Кристиан Вигенин -За загубата на БСП на изборите; Има ли феодали в БСП?

Кристиан Вигенин -За загубата на БСП на изборите; Има ли феодали в БСП?

10635779_620173111436473_5274677420484076517_nИнтервю с Кристиан Вигенин – депутат от БСП, бивш министър на външните работи 

Защо левицата, която има най-прогресивни идеи, защитаваме в нашата програма огромна част от гражданите на България, не гласуваха за нас? 2005 година получихме една трета от гласовете, управлявахме в коалиция. След това в правителството на  Орешарски, БСП нямаше достатъчно сила, но имаше партньор, който не споделяше нашите виждания. Въпреки многото неща, които се направиха хората останаха с впечатление, че това са кръпки и мерки, които не достигат. Не съжалявам, че съм бил външен министър, това беше и за мен една много тежка година, сподели Кристиан Вигенин.

Има ли фараони в БСП, които е крайно време да слязат от президиума, пита водещата? Ако БСП иска да е силна трябва да спрем това самоизяждане пред медиите, това е причина която води до това отношение към БСП. Естествен процес е подмяна на хората в БСП. По-младите сме по-различни от по-старото поколение, има много млади хора, на които беше даден шанс. Партията не се контролира от някакви фараони, които задават тона.  Имаме нов председател, ще имаме нов състав на ИБ. Трябва да имаме възможността едните да се заемат изцяло с партията, другите с парламентарните дейности. Парламентарната група е ключов елемент за възстановяване на БСП. Това е участие в един орган, което е трудно, имаш отговорности. Аз съм в ръководството на партията от доста време, на много хора беше даден шанс. Въпрос е как да се направим така да стъпим здраво на краката си, след това организационно да възстановим партията.

На въпрос на водещата за конфликта Русия-Украйна, който отблъсна голяма част от хората, Кристиан Вигенин казва:  Възразявам срещу тезата, че правителството на Орешарски е водила антируска политика. Не може да поставим под въпрос европейското членство на България. Тази балансирана политика не беше оценена.

За връзките на левицата и ГЕРБ, има известни нюанси, аз не съм чул някой открито да е заявил, че има нужда от коалиция с ГЕРБ. Ние сме готови да подкрепим ГЕРБ, ако се запази същия тон на взаимодействие в работата в парламента. За важните въпроси ще гарантираме подкрепа. ГЕРБ-РБ-ПБ може би с явна или не явно подкрепа на други политически сили, смята Вигенин. Зависи как ГЕРБ ще подходи към управлението ако запази тази идеологичност.

Вижте и

Ще успее ли БСП да оцелее в опозиция, пита водещата? По-силни сме когато сме в опозиция. Липсва ни тази способност да управляваме достатъчно ефективно. Сега започваме много честен разговор по този кръг от въпроси. Много избори правихме анализи, взимахме решения, но нищо не се случваше. Идват местни избори, работата трябва да започне още отсега, споделя Кристиан Вигенин.

bTV, „Тази неделя”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре