Сега четете
Елхово показа най-доброто от българската баница

Елхово показа най-доброто от българската баница

баницаЖители и гости на града се насладиха на празника с над 30 рецепти

Почитателите на баницата отново си облизаха пръстите в Елхово. В събота там се проведе четвъртият поред празник на типично българското тестено изделие. Той премина при изключителен интерес от страна на публиката и гостите. Празникът бе под надслов „Баница вита, два пъти превита“. Над 30 вида баници, приготвени по автентични традиционни рецепти, и фолклорни изпълнения на читалищни самодейци заслужиха възторга на присъстващите.
С богата фолклорна програма в празничния ден се включиха певци и танцьори от ансамбъл „Тунджа“, които бяха приютени на сцената на читалище „Развитие 1893″ поради дъждовното време.

Организаторите – община Елхово и читалище „Развитие – 1893″, сътвориха един различен, весел и вкусен съботен ден.
Тази година празникът бе съчетан със специално изложение на тема „Бизнес, традиции и иновации на територията на Елхово“ с организатор МИГ-Елхово, което ще продължи до утре.

В него се включиха над 30 участници – фирми, организации, институции, читалища, земеделски производители и занаятчии от община Елхово, произвеждащи и предлагащи местни продукти и услуги, включително художествени, туристически, информационни и културни.

Всички гости и жители на Елхово и региона имаха възможност да разгледат и опитат богатото разнообразие от представените продукти, ръчни изделия, храни и напитки, участващи на изложението и конкурсната програма.

Тази година съставът на журито, което оцени баниците и тестените изделия, бе съставено от представители на организаторите – Мира Милева, координатор на Национална селска мрежа, Нели Кадиева, изпълнителен директор на МИГ-Елхово и Георги Митев, експерт в МИГ-Елхово.

Община Елхово и читалище „Развитие“ организират този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение и да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи.

Целта е да бъде представено уникалното разнообразие от баници по нашия край – с месо, зеленчуци, плодове и други. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледят битът и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето, казаха от общината.
За акцент на празника бе избрана баницата заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл.

Местни и гости са единодушни, че организаторите са поставили началото на една традиция символ на единението и съгласието, мост между миналото и настоящето, който събира хората и ги зарежда с обич и родолюбив.Всички рецепти на участващите в празника баници са събрани в брошура, издадена специално за онези, които проявиха интерес и пожелаха да си приготвят някои от баниците в домашни условия.

Голямата награда на кмета на община Елхово

Петър Киров тази година отиде при представителите от село Маломирово. За най-тънка кора на баницата бе отличен домът за стари хора в с. Чернозем, а за най-автентична баница – представителите на с. Бояново.

Наградата за найатрактивна баница бе връчена на пенсионерски клуб „Надежда“, а с найоригинална рецепта се представи село Пчела.
Най-многолистната баница бе на Клуба на инвалида в Елхово, найвкусната – на с. Лесово. Приза за най-добра солена баница получи с. Мелница, а за най-сладка отиде в с. Трънково.

Организаторите бяха предвидили награда и за най-добра визия, която спечелиха представителите от с. Кирилово В раздела за най-млад майстор на баница се отличи село Раздел, а наградата за най-засукана бе връчена на село Малък Манастир.

Вижте и

С приз от празника за най-масово участие си тръгнаха и представителите на село Гранитово.

От името на почетния председател на Съюза на народните читалища Стоян Денчев бяха връчени три парични награди.

Първа бе връчена на село Кирилово, втората остана в Елхово, а третата получиха представителите на Изгрев.„Благодаря на всички участници в четвъртия празник на баницата „Баница вита, два пъти превита“. Считам, че в тези времена ние и всички жители на община Елхово имаме нужда от повече самочувствие, за да видим какво предлагаме и какво произвеждаме.
И най-важното е, че тази година има нов инвеститор в град Елхово, който също бе на изложението – „Туна Алуминиум“.

Разбира се, всички ние отдаваме дължимото уважение и към традиционните производители в града и общината ни, но вярвам, че в идните години новите инвеститори ще се увеличават, защото предприемачите са хората, които дърпат след себе си развитието на обществото.

На всички пожелавам много здраве и успехи, а на всички, които направиха тези вкусни баници, още веднъж им благодаря и догодина дано времето да ни пожали и да проведем един хубав празник на централния площад, който тогава ще бъде обновен“, заяви кметът на Елхово Петър Киров при връчването на наградите.

Любословие по в. Твоят ден (Бургас, Ямбол, Сливен) 29.09.2014

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре